Как се изкарват 100 точки на матурата по математика? Оказва се, че основното качество е постоянство.

Математиката е надграждане, ако пропуснеш нещо, трудно се наваксва, категорични са и тримата отличници от Математическата гимназия във Варна "Д-р Петър Берон" Камен Монев, Александър Янев и Радослав Станчев.

Зрелостниците от Пловдив Илия Илиев и Гергана Славчева пък се представиха блестящо по история и английски език с оценки от 5,98, предава "Телеграф".

Инженерство

„Смятам да уча инженерство, понеже ме влекат приложните науки, конкретно точните науки и най-вече физиката. Засега планът е да запиша физика, а след това ще се профилирам, където е интересно“, разказа Камен Монев.

Плановете му са да изкара една година като студент в София, като през това време ще учи немски език, а след това ще замине за Виена, където вече завършва образованието си по-голямата му сестра. Колкото до матурата, не е вземал допълнителни уроци по математика, защото гимназията му дала достатъчна основа.

„Знанията са с натрупване и когато има добри учители и интерес, резултатите са добри“, споделя Камен.

Той твърди, че изпитът е бил лесен, макар и по-труден от миналата година. Физиката пък му е интересна още от 7-и клас, ходил е на състезания точно по този предмет. „Интересна е, защото обяснява много неща по начин, по който не съм се замислял, че работят така“, казва момчето. „Пътят е към Виена, но минава през София“, допълва той.

Камен Монев и Александър Янев

Компютри

И Александър Янев благодари на учителите си, които са го подготвили за матурата, като давали подходящите задачи, упражнения и тестове. „Не бяха толкова трудни задачите, но имаше подводни камъни и трябваше да се внимава“, разказва Алекс. Според него, ако човек се е подготвил и се е занимавал с примерните конструкции, може да се справи.

„Имаше неща, които са по-специфични и трябва да си ги виждал преди това, не да ги измисляш на място“, допълва той. Александър смята да учи в Софийския университет компютърни науки. Участвал е в много състезания по информатика и математика, но фокусът му е към информатиката. Засега планът му е да остане в България. Влиза в университета директно, с най-високата оценка по математика. „Няма повече изпити, това е!“, шегува се абитуриентът.

Задочно

От ученическата скамейка направо на работа. Така планира бъдещето си Радослав Пенчев. Той е родом от Балчик и първата година в гимназия е живял на общежитие, след това пътувал всеки ден до гимназията във Варна.

„Ще си остана във Варна, в Техническия университет съм записал компютърни системи задочно. Плановете ми са да работя, докато уча. Смятам да се занимавам с програмиране, имам и няколко сертификата, ще търся стажантско място във фирма“, споделя Радослав.

Самият той се определя като интровертен, защото хората, които се занимават с компютри, прекарват по-голяма част от времето си пред екрана. Като малък, колкото му било трудно да чете, толкова пък му била лесна математиката. Ходил на олимпиади и участвал във всички математически кенгурута в началния курс, където се представял много добре.

Радо също казва, че не се е готвил много специално за матурата по математика.

„Характерното в математиката е, че подготовката почва още от 8-и клас и се надгражда, ако изпуснеш нещо, после трудно се наваксва. Изпитът не ми се стори труден, бяхме решавали и по-сложни задачи, но има и доза късмет заради времето, което те притиска“, коментира бъдещият програмист.

Социализъм

„Любимият ми дял всъщност е социалистическата история, събитията след Втората световна война. Малко отзад напред тръгнах, от новата история към по-древните времена“, разказва Илия Илиев, който е постигнал най-високата оценка по история. Момчето от Хуманитарната гимназия в Пловдив е с 5,98, половин точка не му е стигнала да закръгли 100-те точки. Илия започнал да се занимава с история още от 5-и клас.

„Имах страхотен учител още от началното училище, той ме запали, преподаваше по един невероятен начин“, разказва абитуриентът. Противно на очакванията, тъй като и по български език и литература има 5,89, Илия не смята да влиза веднага в университет.

„Имам други желания и мечти. Искам да пътувам, да шофирам, влюбен съм във всякакви машини – автобуси, камиони, наследил съм го от моя баща, той 25 години е шофьор, искам да карам ТИР“, споделя отличникът.

„Всеки ми казва, ти не си сериозен, имаш много по-голям капацитет. Може да е така, но аз искам да пробвам, защото ми е мечта, а и искам да събера житейски опит“, обяснява Илия.

Той, разбира се, не изключва да продължи образованието си, но смята, че животът е достатъчно дълъг, за да пробва различни неща.

„Аз съм човек, който не отваря учебници, не чете и не учи материала. Гледам да слушам повече в час, запомням много бързо и после вкъщи не уча особено“, усмихва се зрелостникът, но и не скрива, че е доволен от резултатите, които е постигнал. „Кипя от живот, не ме мързи за нищо“, отсича Илия.

Радослав Пенчев и Илия Илиев

Нюрнберг

Гергана Славчева, също от Хуманитарната гимназия в Пловдив, стяга куфарите за Германия, тъй като по-голямата й сестра учи в Нюрнберг. Гери е изкарала 5,98 на зрелостния изпит по английски език. Английският обаче ще й бъде втори език, защото в Техническия университет в Нюрнберг ще трябва да покрие сертификат по немски език.

Призванието, което Гери е открила, обаче не са езиците, а рисуването. В Германия тя смята да се насочи към графичния или интериорния дизайн, изобщо към модерните специалности.

„По БЕЛ имам 5,54, добрият резултат от матурата не ми беше жизнено необходим, но исках да съм сигурна, че ще разполагам с висока диплома, ако някога ми потрябва план Б. За Германия пък са ми необходими сертификати и портфолио“, допълва момичето.

Гергана ходи на уроци по рисуване и учителите й са категорични, че й се отдава. По повод ученето на езици смята, че практиката си оказва ролята, затова и изпитът не бил сложен за нея, по-трудно било да преодолее напрежението и да се концентрира върху задачите.

Гергана Славчева

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук