Министерство на образованието обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите през следващата учебна година.

Очаква се до края на деня да бъде подписан и графикът за външното оценяване. Той предвижда въпросните изпити след 7. и 10. клас вече да се провеждат в различни дни, обяви министър Галин Цоков.

"Ще изместим въпросните изпити със седмица напред, за да има повече учебно време за подготовка", каза още министър Цоков.

Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити, без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден.

Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас", смята още министърът.

По БЕЛ за 7. клас изпитът ще е на 17 юни 2024 г., а по математика – на 19 юни. НВО по БЕЛ за 10. клас е планирано за 10 юни, а по математика за 12 юни догодина.

Външното оценяване след 7-ми и след 10-и клас вече ще се провеждат отделно - като за седмокласниците ще е седмица по-късно, съответно на 17-и и 19-и юни догодина. 

Зрелостниците ще се явяват на изпит по български език и втори избираем предмет съответно на 17 и 20 май 2024 г. 

Двете задължителни матури при четвъртокласниците ще бъдат на 27 и 28 май. 

Очакват се и по-дълги ваканции - с по пет дни повече. През есента учениците ще почиват между 1 и 5 ноември, а от 23 декември до 2 януари ще бъде ваканцията за Коледа и Нова година.

Междусрочната ваканция ще бъде от 3 до 5 февруари. Пролетната почивка от 1. до 11. клас да бъде от 30 март до 7 април, а за 12. клас – от 5 до 7 април. 

Ще има и промени в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния минимум и подготовка и Наредбата, свързана с училищното образование. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишаване на квалификацията на учителите.

До края на седмицата ще започне обсъждането на по-сериозни промени и в учебните програми.