Посланикът на Република Ливан Н.Пр. г-н Туфик Жабер, представители на почти всички арабски държави, кметът на район Илинден Иван Божилов и директорът на Ливанското училище в България Нажа Гази, дадоха първия учебен звънец за новата учебна година 2023/2024.

То празнува своята 25-та годишнина от основаването си и вече се намира в нова сграда, в която ще учат само ученици от училището, което носи името "Гебран Халил Гебран".

Със съдействието на кмета на район Илинден Иван Божилов, сградата бе ремонтирана и преобразувана в едно прекрасно място, където освен ученици от 1-ви до 12-ти клас, има ясла, и детска градина. С изпълнение на химните на Република България и Република Ливан, бе открит и първия учебен ден.
 

Близо 500 деца от днес започват занимания, които са разнообразни, а интересното е, че включват изучаване както на арабски, така и на български, и английски език. Директорът на училището г-н Гази, е предвидил много изненади за всички ученици. Специално внимание ще бъде обърнато на малките класове, като децата ще бъдат обучавани на най-различни дисциплини.

Предвидено е изграждането на специална зеленчукова градина, в която на учениците ще им бъде показвано, как се отглеждат различни зеленчукови продукти. В най-скоро време в двора на училището ще бъдат изградени терени за футбол, волейбол, баскетбол, ще бъдат монтирани маси за тенис, както и уреди за стрийт фитнес.

"От името на посолството на Ливанската република в България искам да отправя благодарност към г-н Нажа Гази, за вярата и постоянството си, в положения през годините труд. С това, което той прави, той показва, че иска да представи по най-добрия начин Ливан в България", каза на откриването Н.Пр.г-н Туфик Жабер, посланик на република Ливан в България.

"Уважаеми г-н Туфик Жабер, уважаеми г-н кмет на район Илинден, моля приемете моите искрени благодарности, че присъствате на този паметен за нас ден. Преди 25 години на ден, като този, отбелязахме първия учебен ден на нашето училище. Тогава ние се впуснахме в едно приключение, което бе изпълнено с много непресметнати препятствия, но нашата настойчивост ни поведе по този път без отстъпление.

Наш приоритет бе изграждане на бъдеще, на нашите деца в държавата, която приехме за наш втори дом. Стотици наши ученици са вече в университетите, а много други работят в различни области на бизнеса в България. Горди сме, че след 25 години труд, ние виждаме какво сме направили, че сме създали умни, мъдри и интелигентни хора", сподели г-н Нажа Гази на откриването.

Кметът на район Илинден г-н Божилов подари на училището дърво на мъдростта и лично го засади в двора.

"Много съм развълнуван, че днес съм част от този уникален празник за всички ученици на ливанското училище. Искам да изкажа огромна благодарност на директора Нажа Гази, който успя да преобрази тази сграда, и да я превърне в нещо прекрасно. Когато дойде да ме запознае с този негов проект, аз му показах в какво състояние е училището. Той обаче се захвана и с неуморен труд, виждате какво направи. Има още много неща, които трябва да се свършат, но аз съм сигурен, че той ще успее. Още веднъж, огромно благодаря и да добър час на всички ученици", каза кмета на район Илинден.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук