Вместо 15% да е границата от болните ученици за преминаване в дистанционно обучение да бъде 10%. Това съобщи на брифинг служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

"Приети са насоките за началото на учебната година. Имаше няколко конкретни предложения, които ще бъдат отчетени. При нас пристигнаха конкретните указания от МЗ. Има допълнения при наказанията за носене на маски. Отчита се, че този вариант на COVID-19 е доста по-заразен", каза още той. 

"Ситуацията е следната: ученици от 1-4 клас, ако се намират в зелената зона, могат да са без маски с решение на педагогическия съвет. Предвид факта, че вирусът може да се пренася и от ваксинирани хора, дори възрастните ще трябва да носят маски", добави образователният министър.

Министърът на образованието подчерта, че децата от 1-ви до 4-ти клас ще ходят максимално дълго на училище. "Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището. Ще се опитаме да направим това да е така за всички деца", заяви проф. Денков.

"Сборни паралелки могат да се направят само за класове, които и без това са били заедно, те и преди това са били в едно и също помещение", каза още министърът.