Периодично гладуване. Това е една от най-новите моди по отношение на храненето. Има научни доказателства, които го свързват с ред здравословни ползи.

Да, гладуването не е за всеки. Когато обаче се прави по определен начин, то на практика не е диета.

Ако решите да следвате актуалния сега подход на гладуване, то вие разполагате с прозорец всеки ден. Например между 12:00 вечерта и 8:00 часа вечерта, през който може да ядете.

Защо трябва да пием водата от варените картофи?

Не е изключено да следвате и модела 5:2. Тогава ядете нормално 5 дни от седмицата, а останалите 2 се стремите да консумирате максимум 500 калории.

За да ви дадем някаква представа, нормата за деня е малко над 2000 калории. Така, ако следвате втория подход, ще приемате в течение на 2 дни едва 25% от необходимото.

Как да залъжете глада в критични моменти? Има няколко опции:

Въглехидрати, несъдържащи изобилие от нишесте
Зеленчуци, като морковите и краставиците, са супер бедни на калории. Друг бонус е, че са богати на фибри. Можете да ги ядете без никакво притеснение.

Карфиолен ориз
Здравословно решение, когато следите приема на калории. Просто накъсайте на дребни парченца карфиола. 75 грама от този „ориз“ съдържат едва 19 калории.

Спагети от тиквички
Заменете обичайните спагети с такива от зеленчуци. Вкусна алтернатива, която съдържа едва 30 калории на тиквичка.

Яйца
Те са сред суперхраните, от които не бива да се отказвате. Отличен източник на протеини. Освен това съдържат микронутриенти и са лесни за приготвяне.

Д-р Георгиев предупреди за дефект при 30% от жените, раждали със секцио

Оризови кексчета
За да приготвите идеалните оризови кексчета, нека в рецептата се съдържат богати на фибри зеленчуци и постен протеин.

Плодове
Всички плодове са полезни, независимо колко калории съдържат. Ако искате обаче да се придържате към нискокалоричен прием на храна, то отдайте предпочитание на цитрусите и горските плодове.

Печена риба
За да обогатите менюто с протеин и да приемете малко калории, хапнете печена риба. В 100 грама се съдържат 96 калории.

Супи
Всяка една идея, базирана на употребата на зеленчуци, е добра. Внимавайте обаче с крем супите, пропуснете сметаната и маслото.

Пуканки
Страхотна идея за лека закуска между основните хранения. Пуканките съдържат фибри и микронутриенти. Разбира се, пропуснете слагането на захар или пък масло.

Кайма без сланина
Друг начин да си набавите протеини е като си приготвяне сами кайма без излишно съдържание на мазнини или пък намерите магазин, от който да си купувате такава. В 65 грама такава кайма се съдържат 111 калории.