По света можете да се сблъскате с разнообразни суеверия, които се предават от поколение на поколение. На много места са съхранени и се практикуват и до днес, пише "Труд".

Причина за появата на по-голямата част от поверията са религиите и народните предания. Суеверията обикновено са свързани със случайни събития, които помагат на хората да си обяснят ежедневните неща.

Интересен факт е, че към днешна дата на фона на развитото информационно общество, не спираме да изпълняваме ритуали, които обикновено са абсурдни.

Окичването с талисмани срещу лош късмет, ужасът от черни котки и страха от числото 13 са само част от по-известните поверия.

Вижте 10 суеверия, в които вярваме, въпреки че понякога отричаме.

1. Не трябва да подаряваме на любимия си нож, ръкавици или часовник, тъй като това предвещава раздяла.

2. „Калинке, калинке, на къде ще се омъжа?“. Всички сме чували този въпрос и често нещо ни трепва, когато видим малката червена животинка да разперва криле. Ако те заметат с метла обаче, сватбата бързо бива отменена. А седнеш ли на ъгъла на маса – ще те искат от две страни.

3. В случай, че започнеш да хълцаш или да кихаш, някой мисли за теб или те споменава. Веднага започваш да си мисли кой е този нахалник! Ако пък се случи да си прехапеш езика по време на хранене, значи скоро си изрекъл лъжа.

4. Следите ли си часовете за маникюр? Ноктите не бива да се режат в петък или неделя. Според друго поверие носи лош късмет, ако ги скъсим след залез слънце.

5. Вярващ или не, когато човек види четирилистна детелина, неминуемо се усмихва. Тя се интерпретира като символ на щастието. При условие, че намериш подкова, чака те голям късмет.

6. Когато някой подава пръстен, не трябва да го дава от ръка в ръка. Важно е да се постави някъде, на неутрална повърхност, и другия да го вземе. В противен случай предстои скандал.

7. Ако четирима души се здрависат или вдигнат наздравица и си кръстосат ръцете, предстои сватба. Подготвяйте белия тоалет! 

8. Портфейлът никога не трябва да се оставя празен, защото това е знак на бедност. Ако искате да подарите портмоне, трябва задължително да сложите паричка или някаква монета вътре, за да е винаги пълно.

9. Започвайте търсенето и изследването на тротоарните плочки. Ако си намерите стотинка, калинка или карфица, ще ви върви през целия ден.

10. Заредете се с книгоразделители! Не трябва да оставяте книгата си отворена, защото дяволът ще я прочете, а вие ще забравите прочетеното.