Около 100 са населените места, които останаха без ток заради обилния снеговалеж над цялата страна. Най – усложнена е обстановката в Северна България, където продължава да вали сняг, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
Там се е наложило екипи на „Гражданска защита” да изтеглят около 120 – 130 заседнали автомобила. Най –сериозно е положението в селищата около Монтана.
Министерството на извънредните ситуации призовава хората, които нямат належаща потребност, да не пътуват по пътищата на страната.
Прохода Петрохан е затворен за движение заради паднала лавина. Автомагистрала „Хемус” е блокирана, има закъсали камиони и опашки от леки коли. Затруднения има и на автомагистрала „Тракия”.
През проходите Превала, Пампорово, Рожен и Печинско автомобилите задължително трябва да са с вериги. Пътна полиция е организирала пунктове, на които водачите без вериги ще бъдат спирани и няма да бъдат допускани да продължат пътя си.
Над 40 снегорина почистват пътищата в пловдивско, но въпреки това има големи навявания в района на Асеновград, по пътя за Кърджали и на Подбалканския път в участъка между Кърнаре и границата със Софийска област.
Заради обилния снеговалеж и силния вятър снощи без ток останаха пет квартала в Пловдив, 12 села в областта и големи райони в градовете Асеновград и Раковски.
Прогнозата на синоптиците е, че днес над по-голямата част от страната ще продължава да има обилни снеговалежи. Най-дебела снежната покривка ще бъде в централната част на страната. В Плевен натрупалият сняг вече е над 40 см. През следващата седмица времето ще остане студено и няма да има повишаване на температурите. До минус 12 градуса ще паднат температурите неделя. Времето ще бъде студено, с разкъсана, предимно значителна облачност. Само на отделни места, главно в планинските райони, е възможно да превали слаб сняг. Минимални температури между минус 8 и минус 3, при изясняване в отделни райони и до минус 10 - минус 12 градуса.
В понеделник ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Ще остане студено. Във вторник и сряда ще се заоблачи и на места ще превалява сняг. Температурите ще започнат бавно да се повишават и към четвъртък минималните ще са между минус 7 и минус 2, максималните между 2 и 7°./БЛИЦ