Общо 117 сигнала са получени на телефон 112 в цялата страна за припаднали и колабирали хора вследствие на жегите, съобщава  „Фокус“, позовавайки се на МВР. Данните са на Националната система 112 и обхващат периода от 8.00 ч. до 15.45 ч.

Най-много са сигналите в София град и Бургас.

27 са повикванията към Спешна помощ – София, свързани с високите температури, съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Информацията е към 16.30 ч.

Сигналите са за прилошаване, световъртеж, сърцебиене, включително хипогликемия, повишаване на кръвното налягане.

„Сигналите са най-вече от хора, които имат здравословни проблеми, които се обострят от по-високите температури и липсата на адаптация на организма“, обясни Сунграска.

В Стара Загора има 11 сигнала, във Варна - 10, Враца – 8. Има градове в страната, в които изобщо няма сигнали. Не са регистрирани сигнали вследствие на топлото време в Габрово, Кърджали, Разград и Търговище.

От Националната система 112 обобщават, че сигналите не са повече от минали години, в които са обявявани горещини.

Лекарите съветват да се избягва излизане в най-топлите часове, особено хронично болните, да се носят светли дрехи, шапка, винаги да имаме на разположение бутилка с вода.

Столичната община продължава инициатива за раздаване на минерална вода на гражданите в горещите летни дни.

Служителите на общината раздават безплатно вода на три пункта - на площадното пространство при храма "Св. Неделя", на Орлов мост при езерото "Ариана" и в парка на Националния дворец на културата – при пилоните.

Водата ще се предоставя до изчерпване на наличните количества.

Жълт код за горещо време е обявен за 15 области в събота -  Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.През първия ден на уикенда времето ще бъде предимно слънчево, но следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и превялявания, придружени с гръмотевици - на повече места и по-интензивни - в Източна България.Има условия за градушки.

Максималните температури ще останат високи - между 33 и 38 градуса, в София - 33.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната