Петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай. Външно министерство има информация за други шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул.

Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан, пише "Монитор".

Външно поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС.

Очаква се в скоро време те да се завърнат в България. МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Външно няма представители в Афганистан, защото считано от 10 март 2018 г. временно е преустановено прякото дипломатическо присъствие на страната ни в азиатската държава поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабния терористичен акт на 31 май 2017 г.

От военното ведомство съобщиха, че на територията на Афганистан няма български военни. Контингентът ни се завърна на родна земя на 23 юни. Четиридесет и вторият военен контингент участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” от март до юни 2021 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ