Баскетболен клуб, академия за неопитни шофьори и проект за воден еко-туризъм се борят за 24 хиляди лева награден фонд 13 екипа стигнаха до финала и се борят за 24 хиляди лева награден фонд в "Академия за местни предприемачи". Тя е част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен 2018". Програмата „Академия за местни предприемачи“ е специално създадена за хора с идеи за стартиране на бизнес от тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра.

Една голяма награда от 15 000 лева и две поощрителни от по 5000 и 4000 лева са предвидени за победителите. Изборът и церемонията по награждаването на победителите ще се състои на 30 януари 2019 г. в София. Вече са известни и финалистите. Академия за неопитни шофьори, инициирана от единствената рали състезателка в българския рали шампионат, Консултантски център за специализирани услуги в земеделието помага на земеделските производители в област Благоевград да повишават своя професионализъм и добиви. Клуб „Баскетболна мечта“ стартира своята дейност в град Разлог и работи с подрастващи деца, като ги подготвя да се превърнат в бъдещите шампиони на България. Inner Beauty е проект, който разработва натурална козметика, направена от органични суровини, етерични масла и цветни есенции.

Проектът за „Воден еко туризъм“ позволява на авантюристи и хора, които искат да прекарат почивката си по един различен начин да достигнат до прелестни, но скрити кътчета с помощта на кану, Работна помощ е друг проект, който цели да помогне за успешната професионалната ориентация на хора от област Силистра, както и да съдейства на работодателите да открият правилните хора за техния бизнес.

Музикалната Фамилия Мегатон искат да пренесат своя дългогодишен опит в първия магазин за музикални инструменти в града, за да отговори на търсенето на професионални и любителски музикални инструменти. От Силистра е и жена инструктор, която иска да предостави възможността на своите курсисти да управляват симулатор, преди да се качат на истински автомобил. Магазин за здравословна храна, където да можете да откриете всичко за своя здравословен начин на живот е сред кандидатите за награда. Interiora.me от Кърджали включва заснемането на проекти на интериорни дизайнери и превръщането им в онлайн портфолио. Клуб „Хануман“ си поставя за цел да подобри физическата подготовка и духа на хората от Банско.

От Хасково, две много талантливи млади дами искат да виждат повече родители да играят със своите деца, като за тази цел създават ръчно изработени дървени детски играчки. В „Малката Атина“, която се намира във Хасково предлагат истински гирос, по начина по който го правят гърците. Тримата победители ще бъдат определени от девет-челнно жури. В него са включени авторитетни представители на бизнеса, медиите и админинистрацията.

Константин Вълков - Дарик радио, Димитър Вучев - TV Evropa, Красимира Георгиева - Главен редактор, сп. Икономист, Кузман Илиев - Нова ТВ, Цветан Филев – Председател, втори мандат на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров - Директор "Корпоративни комуникации" в TBI Bank, Д-р Бойко Таков - Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Елица Баракова - Изпълнителен директор, на Фондация Bcause, Анелия Иванова - Мениджър комуникации и КСО, Филип Морис България.

Проектът Академия местни предприемачи се осъществява от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България. Академията се реализира за втора поредна година като част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен 2018". Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за предприемачи, производители, земеделци, търговци - без ограничение в икономическия сектор, а също и читалища, нестопански организации и училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели. Условието е да са в началото на своята идея за стартиране на местен бизнес и да го осъществят на територията на четирите области. „По време на обученията научих толкова много.

Какво ми е нужно и, как да създам свой собствен бизнес, а с наградата, която спечелих, закупих нужното ми оборудване, което ми позволява да правя моите печива по един наистина професионален начин.“ – споделя опита си от миналогодишната „Академия за местни предприемачи” Кирила Ангелова, създател на "Кика кейкс" в Кърджали. За да помогне на желаещите да участват в „Академия за местни предприемачи”, екип на Център "Ринкър" и експерти организира информационни срещи в Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и други близки населени места през септември и октомври.