Социални работници намериха подивяло момиче в село Станево, близо до Лом. Изпадналата в шок 15-годишна Жулиета треперела от страх и студ до мъртвата си майка в полусрутената им барака, подобна на землянка. Заедно с нея било и 7-годишното й братче, съобщава "Труд".
Момичето знае само две думи. девойката никога не е излизала навън, не е ходила на училище, не може да говори. Знаела само думите "мама" и "апа" /вода на румънски/.
Според местни жители майката Румяна Йончева /38 г./ вероятно е починала преди няколко дни и децата са живеели с трупа й. Но никой не е разбрал за смъртта на жената.
Румяна, чийто съпруг я напуснал отдавна, била алкохоличка , ровела из кофите за огризки и рядко припечелвала по някой лев, като чистела хорските дворове.
Когато Жулиета била 3,5 години, я оперирали от вроден порок на сърцето. Лекарите препоръчали още една операция, но майката повече не я е завела в болницата.
Вестта, че Жулиета и братчето й Мирослав живеят при ужасяващи условия в адска мърсотия, мизерия и недоимък - се разнесла едва през септември. Тогава служители на отдел "Закрила на детето" на общината в Лом взели момичето и го настанили в помощното училище "Петър Берон" в града. Но само за малко. Румяна дошла, грабнала си детето и го завела обратно в бордея , в който я чакал и синът й 7-годишният Мирослав.
След смъртта на майка си болното момиче вече е настанено в пансиона към помощното училище в Лом. Учители, психолози и лекари се мъчат да успокоят и върнат към нормалния живот изстрадалото дете. Братчето му Мирослав, което може да говори и ходи на училище, е в приюта "Милосърдие". /БЛИЦ