Със 17 досъдебни производва се занимава спецзвеното на прокуратурата за злоупотреби с еврофондовете, което се ръководи от Божидар Джамбазов. В екипа му има 8 разследващи полицаи от ГДБОП и 6 оперативни работници. По-голямата част от тези сигнали за злоупотреби със средства са подадени от ОЛАФ, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
На днешната среща, в която участие взеха премиерът Сергей Станишев, Меглена Плугчиева, Миглена Тачева, се обсъждаха проблеми на спецзвеното във връзка с тези досъдебни производства. Като основен проблем се е откроил, че не могат да се използват документи на ОЛАФ като доказателства в досъдебното произовдство. В тази връзка са предложени промени в законодателството, като експертите от звеното ще изпратят в писмен вид предложенията си за подобряване на работата си на правосъдното министерство. Тези предложения ще могат да бъдат предложени между първо и второ четене на НПК в парламента.
 
Общо в България има около130 преписки за нарушения с еврофондове, като половината от тях са в София. По тях работят 5 прокурори от Софийската градска прокуратура и 8 дознатели. В районната прокуратура работят 6 магистрати, съобщи Божидар Джамбазов. В България има разлика в този тип работа в сравнение с европейските страни, недоволства Джамбазов. Той даде за пример разследването Стойков-Николов в Германия.

Спецзвеното не е обвързано със срокове за приключването на тези досъдебни производства. Запознаването с материалите ставало до седмица, понякога до месец. Основно сигналите са пои САПАРД, ФАР и ИСПА, като 70-80% от тях са по САПАРД. Най-сериозните са разпределени в Софийска градска прокуратура, другите са поверени на районната прокуратура. Разследванията са за злоупотреби в периода от 2002 г. до този момент, обобщи Джамбазов. /Милан Николов, БЛИЦ