Удря ни първа за август силна магнитна буря. Наблюдаваме засилване на слънчевата активност.

В неделя беше регистрирано средно по сила слънчево изригване. Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетното пространство, ще достигнат Земята на 17-ти вечерта, а на 18 август е пикът на бурята. Очаква се средна по сила геомагнитна буря от клас G2-G3, сочат данните, съобщава MeteoBalkans. 

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), активността на слънчевото петно AR3076  не е приключила и има голяма вероятност от нови изригвания днес или утре, като вероятността според прогнозите на агенцията е около 60%.Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. По-чувствителните към тези явления могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката.

Какво представлява геомагнитната буря и как да се предпазим?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължителното застояване в затворени помещения без чист въздух.

За любителите  

Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще може да се наблюдават най-добре са Северна Великобритания, Шотландия, Ирландия, Норвегия и Канада.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук