В ранните часове на  четвъртък  беше регистрирано средно по сила слънчево изригване от  слънчевото петно AR3060 от изригвания клас М4 ли М5 (R 2), пишат от Meteo Balkans.

 „Цунамито“ от заредена плазма, изхвърлени в междупланетното пространство, ще достигнат Земята на 23 юли и ще предизвикат средна по сила геомагнитна буря от клас G3, сочат данните на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

През следващите дни ще наблюдаваме слаби магнитни бури от клас G1, но ще са нищожни пред очакваната буря. 

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ, активността на новите слънчеви петна може да предизвика нови  силна магнитна буря от клас G2 и дори G3.

Какво представлява геомагнитната буря и как да се предпазим?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух. 

За любителите  

Бурята ще предизвика красиви полярни сияния. Точките, от които те ще може да се наблюдават най-добре, са Северна Великобритания, Норвегия, Канада, Шотландия и Ирландия.