18 знакови дела с висок обществен интерес са без движение от години заради грешки на прокурора или субективни преценки на съдията. Повече от 3000 дела са прекратени от районния и от градския съд в София. Данните бяха изнесени по време на изнесено заседание на Висшия съдебен съвет в курорта Боровец.
Нарушаване на правото на защита на обвиняемия, на пострадалия и пропуски в обвинителния акт са сред основните причини за прекратяването на делата у нас. При много от върнатите дела на са спазени указанията от съда и те отново се внасят със същия обвинителен акт. От апелативната прокуратура в столицата сочат сред основните причини за връщане или спиране на голяма част от делата с обществен интерес грешки в процесуалните действия. В хода на разследването не е установило дали обвиняемият има адрес за призоваване в чужбина, делото не е докладвано на прокурор. Дела са спирани за спиране или връщане на дела е, че единият от обвиняемите няма защитник, пострадалият не е запознат с правата си, допуснати са конкретизация на обвинението и още редица грешки.
Апелативната прокуратура София е подредила 18 дела, към които има висок обществен интерес и въпреки това разследването е замръзнало след първоначалните действия. Сред тях са водените срещу неизвестен извършител за убийството на банкера Емил Кюлев, което изчаква съдебна поръчка за изясняване на среща на Кюлев и Майкъл Чорни, фирмите на Чорни, регистрирани на територията на Русия и данни за други лица; за убийствата на Илия Павлов, на прокурора Николай Колев, на митничарката Шинка Манова. Срещу неизвестен извършител остават производствата за опита за убийство на Манол Велев и за убийството на Иван Тодоров-Доктора на 22 февруари 2006 г., а за взрива на автомобила на Доктора на "Цариградско шосе", при който тогава бизнесменът оцеля, поделото няма обвинения, не е внасян обвинителен акт и производството не е преминало в съдебна фаза.
Спряно е делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, по което се чака екстрадирането на една от подсъдимите Димитринка Калайджиева.
Едно от четирите дела срещу бившия шеф на "Столичната Топлофикация" Валентин Димитров - за пране на пари, е разпределено на съдия от градския съд, но до момента няма разпореждане за насрочване или връщане. За нашумялото дело срещу Маргините е отбелязано, че то е спряно за момента, заради заболяване на част от подсъдимите./БЛИЦ