За над 20 години като огнеборец Никола Гърдев, началник смяна РДПБЗН – Сливен, е минал пътя от възторга до разочарованието. Въпреки че професията била детската му мечта, днес е сред протестиращите, съобщава bTV.

„Ние доскоро нямахме никакви съвременни защитни облекла. Преди няколко години се раздадоха такива, после се оказа, че срокът на експлоатационна годност изтича. Просто от тези, които взеха нови, използваните се раздадоха на останалите колеги“, казва Гърдев.

Липсвали условия за съхранение на защитните дрехи. Те губели качествата си и влизайки в огъня, всеки се излагал на риск.

Пожарникари
Снимка: bTV

„Всеки пере, където намери за добре, за да могат малко от малко да бъдат изчистени, защото пък тези продукти на горенето, които остават по тях, са канцерогенни най-малкото. Или пък допълнително тровят човека, който ги носи“, казва той.

Новите в системата рискували живота си за около 600 лева месечно, а опитните огнеборци получавали под 1000,  разказва Никола Гърдев.

Пожарникари

Снимка: bTV

Според него политиката на Министерството на вътрешните работи относно развитието на пожарната е непоследователна, а допълнителните 55 милиона лева към бюджета на МВР за догодина, обявени от финансовия министър Владислав Горанов, са недостатъчни.

Протестиращите споделят, че не усещат подкрепа от премиера, които е техен бивш колега.

„Първият път, когато той стана министър-председател, за нас беше един светъл лъч, че нещата ще се случат най-накрая. Но още тогава, с времето, което минаваше разбрахме, че и тогава няма да се случи“, казва Гърдев.

Признава, че му е минавало през ума да напусне.

Никола Гърдев
Снимка: bTV

Недостиг на пожарникари има в цялата страна.

Протестът започва в 12 ч. В него ще се включат над 500 огнеборци от цялата страна.