Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъда от 20 години лишаване от свобода за пловдивчанин, осъден за умишлено убийство на майка и син, с които се скарал заради торбичка боклук. Подсъдимият Георги Бажлеков (62 г.) бе признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за умишленото умъртвяване на Радка Генова (51 г.) и синът й Евгени Димитров (27 г.), както и за незаконно притежание на самоделно огнестрелно оръжие, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Георги Бажлеков до 2000 г. живял във Велинград. До 1997-1998 живял със семейството си, след което се развел, и през 2000 г. се преместил да живее в апартамент в гр.Пловдив, ж.р. “Тракия”. Според показанията на сина си, Георги Бажлеков бил заядлив, избухлив, раздразнителен. Често имало случаи на побоища и скандали между него и съпругата му. Закупил самоделния пистолет през 1993-1994 г. и бил стрелял неведнъж с него. След преместването си в Пловдив, Георги Бажлеков не бил поддържал никакви контакти със семейството си.
Пострадалите Радка Генова и Евгени Димитров, майка и син, живеели в същия блок и вход с Бажлеков. Те поддържали добри отношения със съседите си, с изключение на Бажлеков, с когото не били в добри отношения, но не са имали някакъв сериозен конфликт. Генова често си оставяла торбичката с боклук между входната врата на нейния апартамент и тази на Бажлеков, което много дразнило последния. На 14.08.2007 г. подсъдимия излязъл около 10 часа и видял, че торбичка с боклук на Генова е поставена на площадката между двата апартамента. По-късно, същия ден, се прибрал около 19 часа заварил торбичката пак там и позвънил на вратата на апартамента на пострадалата. Жената се показала на врата и двамата си разменили реплики. Около 22 часа синът на Генова - Евгени Димитров, позвънил на вратата на Бажлеков. Последният отворил вратата и стрелял с притежавания от него самоделен пистолет. Димитров бил улучен в лицето под лявото око и паднал на земята. Съседи чули шума от изстрела, както и последвалите писъци на жена, които в рамките на 30 секунди замлъкнали и настъпила тишина. Свидетелят Иванов останал на терасата още около минута- минута и половина, но не видял никой да излиза от вход на блока, обадил си на тел.166 в 22:15часа, се върнал на терасата и продължил да наблюдава съседния вход „Г”. Женските писъци идвали от пострадалата Генова, която непосредствено след убийството на сина й била убита с удари със самоделния пистолет. Тялото й по-късно било намерено в коридора на апартамента й. Свидетелят Лазаров, живеел на втория етаж, и непосредствено след изстрела и писъците слязъл към първия и видял Георги Бажлеков да мете с метла коридора на апартамента си. Попитал го какво е направил, той отговорил – “ще и еба майката курвенска”. Първи на местопроизшествието пристигнали авто-патрул при V РПУ МВР-Пловдив заварили описаната по-горе обстановка, попитали Бажлеков какво се е случило, той отговорил: “аз ги убих, ще говоря където трябва и пред който трябва”. Служителите на V РПУ поставили белезници на Бажлеков, повикали подкрепление и запазили местопроизшествието.
Подсъдимият е осъден да заплати на близките на пострадалите сумата от общо 130 000 лв. за причинените им от деянието неимуществени вреди. Наказанието ще се изтърпява при първоначален “усилен строг” режим. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. Димана Тодорова, БЛИЦ