България е на първо място в Европа по изоставянето на деца до 3-годишна възраст, съобщиха от Фондация „За нашите деца”. 2080 са новородените и децата до 3 години, които са постъпили в дом само за една година, сочи статистиката от 2007-ма година. 79 от тях са починали. Това са около 3% от общия брой настанени деца за година.
През 2007 г. шест от децата са пълни сираци, 27 са полусираците. Най-много – 1787, са деца на самотни родители, а 1516 са деца на безработни родители. 502 деца остават в дома за повече от три години. 1180 от децата в домовете за бебета са под една година към 2007 г. За същия период само 13 деца са били настанени в приемни семейства.
Само от началото на годината 200 български деца вече са  изоставени. 9000 деца живеят в социални домове, като 3000 от тях са на възраст до три години, отчетоха още от фондацията. Родителите на близо 70% от изоставените бебета не посещават изобщо децата си, а 20% ходят в дома веднъж седмично.  15% от изоставените бебета у нас са подхвърлени от родителите си.  Издръжката на дете в дом е близо 7000 лева на година или 600-700 на месец , докато превенцията на изоставянето на деца е около 2300 лева. Тъжната статистика показва още, че 50-60 бебета умират в социалните домове всяка година. Повечето от тях са с тежки увреждания. 
Всяка година около 1500 бебета минават през социалните домове, като в един дом те остават между една и три години. 70% от изоставените бебета постъпват в социалните домове веднага след раждането си. 
Отглеждането на дете в такива институции е пагубно за тяхното развитие, алармираха от фондацията "За нашите деца". Дете, което няма да бъде осиновено, прекарва в социален дом 14 години. Когато излезе, то е неприспособимо към живота навън, затова търси подобни институции, като дом за възрастни хора или дори затвор. Изоставянето на дете има ефект и върху семейството. Ако родители са изоставили първото си дете, голям е шансът те да изоставят и второто си дете. Всички изоставени деца "струват" 600-800 лева на месец. За тези пари обаче те получават грижа-заместител, която няма да ги подготви за по-нататъшното им развитие, коментира Елка Налбантова от фондацията. 
При кампанията на Фондация „За нашите деца“, насочена към превенция на изоставянето на деца до три години са били предоставени услуги на 37 бебета и 6 бременни жени. Вследствие на консултации със социални работници от фондацията 12 майки, които мислели да изоставят децата си не са го направили. 11 майки са посетили курс за родители. Набраните средства по кампанията до сега са 53 878 лева. /БЛИЦ