2000 декара апетитни държавни земи, стопанисвани от земеделското министерство, може би са настиснали спусъка на пистолета на Ахмед Емин, пише в. "Поглед". В деня на фаталния изстрел Емин бил привикан в боянския сарай (това не е трудно да се установи от телефонната разпечатка на разговорите му) заради "инвестиция" за придобиването на атрактивните имоти, направена от роден бизнесмен, разказаха уплашени депесари и чиновници от земеделското ведомство.

Причината - по-рано през деня бизнесменът вече бил питал в сарая защо въпреки направените "капиталовложения" двете хиляди декара са отишли при друг. За да даде отговорите, Ахмед Емин трябвало да носи със себе си и документи, а появилият се в същото  (крайно неподходящо) време земеделски министър Валери Цветанов пък можел да удостовери какво всъщност се е случило. На въпрос дали в деня на смъртта на Емин е имало разговор за 2000 дка земя, министърът отговори лаконично: "Казах вече, че няма да коментирам нищо, свързано със смъртта на Емин".
Синият депутат Йордан Бакалов, който първи попита "дали е имало посещение при Ахмед Доган на бизнесмен, който си е търсил парите от неизпълнен ангажимент", обаче уточни, че става дума за предприемач от Плевен.
 Проверка в Агенцията по обществени поръчки и ДАКСИ показа, че основата на икономическата структура на ДПС е особено широка - там стоят общинските съветници, кметовете и местните лидери. Никой не закача хората на движението в местните парламенти, които продължават да управляват собствени фирми. И "да печелят" чрез тях обществени поръчки - такива, в които се състезават със себе си, или са поканени персонално за договаряне. Никой не се интересува, че в предмета на дейност на въпросните фирми в регистъра е записано търговия с хранителни стоки или шивашки услуги. Презумпцията е, че щом кандидатстват за ремонти или дребни сторителни работи, значи могат. И им се дават. Те пък наемат подизпълнители (хора от електората, на които им се дава работа срещу половината цена от поръчката - за разпределянето на останалите 50% отговорният човек на ДПС си знае). В региона на Кърджали наричат подобни фирми "Трите кирки", защото за никого не е тайна, че там машини няма. Именно такива фирми са взели изграждането на пречиствателна станция срещу 9 млн. лева в едно от селищата на областта. Подобно е положението в Търговище, Силистра, Исперих, посочва изданието. /БЛИЦ