2000 полицаи плъзнаха по пътищата, за да овардят шосетата на страната от километричните задръствания в края на лятото, съобщава "Стандарт". МВР шефът Михаил Миков нареди на всички свободни униформени да бдят за "тапи" по главните и второстепенните пътища. Най-много ченгета ще дебнат на местата, където стават често катастрофи. Полицаите очакват именно през тези почивни дни най-голям наплив както към столицата, така и към морето.
"Ще има километрични задръствания, тъй като хората изобщо не използват заобиколните пътища и ситуацията става нетърпима", обясниха полицаи. МВР шефовете спешно наредили да се изработят и поставят по пътищата огромни табели, които да посочват резервни трасета на шофьорите. Идеята е така хората да не се нервират излишно и да избегнат досадното чакане по магистралите.
Най-големите тапи по пътищата на страната са в района на Сливен-Карнобат и около Златна панега по трасето София-Варна. За да избегнете досадния престой в Карнобат, минете по пътя Сливен-Ямбол-Средец-Бургас, съветват униформените. Пътуващите за Варна е добре да изберат маршрута Ябланица-Добревци-Орешене.
Най-голямото притеснение за полицията обаче си остават многобройните катастрофи.
Учебната година, Рамазанът, ремонтът на ГКПП Капъ-Куле и сривовете в единния фиш на българския пункт Капитан Андреево станаха причина за километрични опашки от автомобили по южната граница на България с Турция през последните дни, установи "Стандарт". Десетки семейства на гастарбайтерите от съседната държава буквално пъплят с колите си по 5-километровото трасе между двете граници и изминават разстоянието за не по-малко от два часа. По принцип това е обичайна гледка за края на август. Тази година обаче хората са още повече, защото краят на месеца съвпада с края на седмицата и всички бързат да се изтеглят от родината си към домовете си в Германия и Австрия през събота и неделя. Напливът на турските гастарбайтерски фамилии се увеличава допълнително и заради факта, че в Западна Европа учебната година започва на 1 септември и родителите бързат да приберат децата си за началото й.
За други от комшиите единствената причина да изберат да пътуват в края на август е чисто прагматична и е свързана с религията. Те бързат да приключат пътуването си преди 1 септември, когато започва тежкият религиозен празник -Рамазан. По това време мюсюлманите не пият и не се хранят до залез-слънце и повечето от вярващите искат да избегнат неудобството спазването на ритуалите да ги завари по пътя.
Междувременно в четвъртък вечерта на Калотина се оформи 20-километрова опашка от автомобили. Само за едно денонощие през пункта са преминали 30 000 турски гастарбайтери и 15 000 коли, преминаващи транзитно през България, съобщиха от МВР.
Трафикът на ГКПП Кулата пък е нормален, няма задръстване, установи проверка на "Стандарт". В такава ситуация границата се минава за не повече от 2-3 минути от тези, които пътуват с леки автомобили. Това твърди вр.и.д. шеф на митница Кулата Павел Геренски. /БЛИЦ