Започва национална кампания за имунизация срещу грип. Инициативата ще се проведе под мотото "Готови ли сме да посрещнем грипната епидемия" и цели повече хора да разберат ползата и необходимостта от имунизация.
Министерството на здравеопазването ще осигури 25 000 дози противогрипна ваксина, с които ще бъдат имунизирани обслужващият персонал и живеещите в домовете за възрастни хора в страната. У нас по време на грипна епидемия, която обикновено обхваща страната за няколко седмици, заболяват 250 000-300 000 души.
В света годишно се регистрират между 250 000-500 000 смъртни случаи вследствие на настъпилите усложнение след грип, съобщи ст.н.с. Мира Кожухарова, главен консултант по епидемиология. Годишно над 60 000 заболели постъпват в болница, като 57 на сто от тях са над 70 годишни. В България към рисковите групи попада 25 на сто от населението.
Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната имунизация, която е единственият сигурен начин за защита. Тя предпазва до сто процента от заболяване здравите хора, а защитата при възрастните е 60 процента.  /БЛИЦ