30 000 българи са си инсталирали мобилното приложение ViruSafe, което дава възможност да се генерира карта с горещи точки, където има граждани с проявени симптоми на COVID-19. Целта е всеки да може да информира личния си лекар дали има симптоми на заболяването. То е интегрирано към една централна система. Това заяви Виктор Билярски, който е един от създателите на приложението, цитиран от bTV.

Той добави, че допълнително се разработва и ново приложение, от което личните лекари да получават нотификация дали имат регистриран техен пациент с COVID-19.

Билярски бе категоричен, че системата и личните ни данни са защитени. „Не може да се пробие. Използвани са най-добрите софтуерни практики“, каза той.

Той обясни още, че в него има карти на градове от страната.


„Има доста полезна информация. Може да се разбере дали има хора под карантина. Има полезна информация и за самия коронавирус“, коментира компютърния експерт.

„Предоставили сме го на Информационно обслужване, което е държавна структура. В него могат да се регистрирате и ако сте здрави. Данните са достъпни за здравните власти“, поясни Виктор Билярски.

Той разкри и как може да се регистрирате.

„Въвежда се мобилен телефон, ЕГН, за да се направи връзката с личния лекар, посочвате, ако имате хронични заболявания и т. н.“, каза още той.