Летящ старт на фестивала в ритъма на ...суинга. Прожекции на концертни записи под диригентската палка на маестро Чакъров. Минчо Минчев – отново в зала 1 на НДК. Ангел Заберски-син със Symphony Jazz
Зала 1 на НДК бе в ритъма на суинга на 5 декември – вечерта на откриването на 32-ия Международен новогодишен музикален фестивал. И не би могло да бъде другояче, след като на подиума бе вече широко известният в Европа и света Swing Dance Orchestra.

Основан още през 1986 г. като бенд от потомствения берлинчанин Андрей Хермлин (род. 1965 г.), син на може би най-известния писател на бившата ГДР Щефан Хермлин, и „пораснал” десетина години по-късно в биг бенд, оркестърът се е „ специализирал” в суинга в стила на 30-те години. И наистина всичко от сцената изглеждаше мило, атрактивно ретро- от пултовете до изисканите костюми и папионки на 14-те инструменталисти и вокалистите, но звучеше адски свежо – без озвучителна техника, с микрофони (при това ретро) само за певците. Андрей Хермлин и неговият Swing Dance Orchestra ни поднесе найстина най-доброто от суинга. Best of Swing бе и името на този джаз концерт. В завладяващия «коктейл» звучаха «евъргрийни» на Бени Гудман – «краля на суинга», Глен Милър, Каунт Бейзи, Джордж и Айра Гершуин, но и позабравени мелодии, напр. от Каб Калоуей – водач на най-популярния танцов оркестър в златната ера на този музикален стил. Впрочем в България през 50-те години „другарите” са наричали „суинги” и преследвали тези младежи и девойки, които в облеклото си или на дансинга били подражавали на „упадъчното западно влияние”.


Swing Dance Orchestra 

Сега обаче, за да заприлича зала 1 на НДК в тази празнична вечер на някой мюзикхол в Ню Йорк или Чикаго през 30-те години, много допринесоха именно група момчета и момичета от танцовата школа Swing Society („Суинг общество”) в София. Те наситиха превърнатата в дансинг оркестрина пред сцената с вихрени танци в ритъма на суинга: буги вуги, линди хоп, чарлстон, шим-шем и др. Тези млади хора, бързото темпо и завладяващи ритми на оркестъра запалиха и много двойки от публиката на различна възраст – от дечица до пенсионери, да се втурнат на дансинга. Възнаградени бяха от Андрей Хермлин и неговият 18-годишен син Давид – мултиталант, чудесен певец и музикант и невероятно пластичен танцьор и с два биса, сред които „Чатануга чу-чу” на Глен Милър - първата песен, достигнала „златна плоча” в историята на музиката.


Летящият старт на Новогодишния музикален фестивал (5.12.2018 -01.01. 2019 г.) ни вдъхва надежди, че отново ще се насладим на хубава, качествена музика от най-различни жанрове. 32-ото издание на фестивала (негов продуцент и „баш-майстор” на програмата е Юлияна Караатанасова) отдава специална почит към именития български диригент Емил Чакъров по случай и 70-годишнината от рождението му. Именно този изключителен музикален талант, спечелил още на млади години признанието на такива колоси като Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Алексис Вайсенберг и др., основава през 1986 г. Новогодишния музикален фестивал и ръководи неговите първи четири издания.За съжаление един български феномен – феноменът на забравата, тегне и над Емил Чакъров – сподели журналистът Георги Тошев- за него много добре си спомнят в чужбина, но у нас като че ли е позабравен. Затова и направих този документален филм, който е частен проект, осъществен със съдействието на Община Бургас (б.а.- маестро Чакъров е роден именно в Бургас през 1948 г.) и НДК.”

За своя филм „Последен концерт” Георги Тошев, режисьор и един от сценаристите, се срещнал и разговарял с близки на Емил Чакъров хора в Париж и Мексико (там живее неговият последен импресарио), Санкт-Петербург и София. Премиерната прожекция е на 6 декември т.г. от 18.30 ч. в кино „Люмиер Лидл”. Бележитият диригент ще „оживее” пред нас (той напусна този свят твърде рано, през 1991 г.) и в още един документален филм в две части „Като дъх музика”. По сценарий на известната музиковедка Екатерина Дочева този филм (реж. Светла Фингова), направен със съдействието на БНТ, надниква и в личния живот на Емил Чакъров, в дружбата му със семейства, оказали на таланта немалка подкрепа, като тези на журналистите Ешуа и Недялка Алмалех, на известния дерматолог д-р Стоян Капнилов и неговата съпруга Възкреса, ръководителка на струнен оркестър и др.


Любителите на класическата музика ще могат да видят и слушат в кино „Люмиер Лидл” концертни записи на Фестивалния симфоничен оркестър под палката на своя диригент и основател (също през 1986 г.) Емил Чакъров на творби от Чайковски, Верди, Бетовен и Хайдн, предоставени също от БНТ.
В едно от фоайетата на НДК е открита и интересна фотоизложба с прекрасни фотоси (повечето от дългогодишната фотографка на Софийска филхармония Василка Балевска), проследяваща моменти от бляскавата музикална кариера на Емил Чакъров.

От 2002 г. в зала 1 на НДК не е свирил българският виртуоз на цигулката Минчо Минчев. Именно това ще се случи сега, когато на 14 декември от 19.00 ч. той ще излезе на подиума, за да изпълни заедно с нашумелия млад контрабасист от Холандия Рик Стотийн дуо за цигулка, контрабас и оркестър от Джовани Ботезини. В лрограмата на този концерт под наслов „Виртуозите” са още увертюрата на („Крадливата сврака” от Росини и наистина фантастично звучащата „Фантастична симфония” от Хектор Берлиоз. Тези творби ще бъдат изпълнени от Софийска филхармония, дирижирана от Емил Табаков. Взискателният и известен с естетичния си вкус маестро Табаков е подбрал много оригинална програма и за празничния новогодишен концерт на 1 януари 2019 г. от 18.30 ч., с който по традиция завършва фестивалът. „В този финален акорд, наречен „Магията на танца” – изтъкна Емил Табаковще прозвучат само танцови пиеси: валсове, полки, танга, хоро и др., от различни композитори. Като започнем от Панчо Владигеров през Вагнер, Гуно и Дворжак, та дори и валс от по-малко известния у нас съветски композитор Свиридов. Ще чуете като солист и един от най- добрите флейтисти в света сега – французина Патрик Галоа.”


Софийска филхармония

На 150-ата годишнина от кончината на Джоакино Росини пък е посветен вокалният рецитал „Бисери на белкантото”. На него младото ни сопрано Мила Михова (тя се представи успешно на международния фестивал „Росини” в родния му град Пезаро) ще изпълни арии и песни не само от този любим композитор, но и от неговите приятели Белини и Доницети – също видни представители на стила „белканто”. Впрочем по добра традиция във всеки концерт от програмата на фестивала ще прозвучи и поне по една творба от български композитор.

За да се привлекат и най-малките в концертната зала и възпитат в обич към качествената музика, за първи път се организират и беседи ( с водещ Ани Динкова) за деца и възрастни в клуб „Перото” на тема „Празничен етикет за цялото семейство”.

Стартовият концерт „Best of Swing” няма да остане единствената джаз проява в 32-ото издание на Новогодишния музикален фестивал. Напротив! Ангел Заберски – син ни е подготвил изненада със своя Symphony Jazz. В компанията на свои приятели и съмишленици, като: Мишо Йосифов, Борис Таслев, Стоян Янкулов (Стунджи) и др. той ще ни представи свои авторски джазови и фолклорни пиеси, интересни обработки. «Още от ученик и по-късно студент в Консерваторията – сподели Ачовинаги съм се стараел да правя микс между забавната и сериозната музика. Дано и сега съм го постигнал! Аранжирал съм мотиви от операта «Палячи» на Леонкавало, направил съм оркестрация на прочутия шлагер от 30-те години – «Гранада».

На концертния подиум «рамо» на Ангел Заберски и син ще дадат брас квинтет и струнен оркестър под вещата палка на Григор Паликаров. Впрочем двамата са състуденти от НМА «Панчо Владигеров», а композиторът Ангел Заберски – баща бил настоявал навремето Ачо също да учи дирижиране.

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки: Фотогалерия на Новогодишния музикален фестивал на НДК