Хиляди нашенци ще бъдат принудени да отменят резервациите си за август и септември за хотели в северна Гърция, пише 24Родопи.

„Родопското море“ продължава да бъде с отказан достъп от страна на властите в южната ни съседка, а несигурността кара много хора да се пренасочат преди отпускарския месец към други дестинации по родното Черноморие.

До 4 август ГКПП "Маказа" остава със сигурност затворен. Юни и юли бяха изключително слаби за най-посещаваните курорти в Гърция от страна на нашенци.

Управите на 22 общини в северната част на страната призоваха правителството да отвори всички гранични пунктове за туристи, но това така и не стана факт. В същото време стотици фирми фалираха при съседите ни, а нулевият сезон прати хиляди на борсата.

„Маказа“ най-вероятно ще бъде отворен през август. Поне това бяха сигналите от срещата на външния ни министър с гръцкия премиер.

Гърците ще се опитат да спасят поне последните два месеца от сезона в северната част на страната, са прогнозите на хора в бранша.

Със сигурност обаче тестовете с отрицателен резултат за Ковид-19 за преминаване през границата ще останат.

Това пък също е пречка за нашенци. Разходът от 100 лева за тест за коронавирус е като „пари на вятъра“.

За едно 4-членно семейство пък-лишаване от 4 нощувки при средни цени на родното Черноморие. Има и друг проблем.

При положителен резултат-цялата фамилия отива под карантина, а отпуската ще бъде прекарана зад стените на дома.

Основателна причина родопчани вече да започнат да отменят резервации.

В същото време стана ясно, че около 320 000 българи са предплатили почивки за ранни записвания и парите им може да потънат заради фалита на компаниите.

Това заяви за TravelNews Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм.

Става въпрос за агенциите, които правят пътувания на българите в чужбина.

„Тези 320 000 българи са доверили парите си на туроператорите, за да получат туристическа услуга.

В случай, че не я получат са длъжни да върнат парите спрямо изискванията на Закона за туризма и съгласно директивите на ЕС“, заяви Румен Драганов.

Според него дори да казват на хората, че хотелите или авиокомпаниите не са им върнали парите, те са длъжни да възстановят сумите.