Камелия Бончева е била гарант по сделка за 400 млн. лева между Ангел Бончев и сръбски бизнесмени. Става въпрос за много голям договор, касаещ енергийния сектор. Това научи „Монитор" от източници сред разследващите.
Според предварителната уговорка дясната ръка на Гриша Ганчев е трябвало да прехвърли парите в Сърбия. Впоследствие обаче ловешките бизнесмени се разколебали и това довело до отвличането на Бончев пред дома му в столичния квартал “Дървеница” на 22 май. След 50 дни в плен бизнесменът беше освободен и захвърлен през нощта в забутана улица на столичния квартал „Княжево". По същото време жена му Камелия беше похитена в центъра на Владая.
Според неофициалните версии тя носела парите за откупа на мъжа си. Жената била следена от спецотряд на ДОТИ, който трябвало да наблюдава предаването на откупа. Изведнъж обаче Бончева се загубила от полезрението им, а по-късно загубили и сигнала от проследяващото устройство, което било закачено на нея.

Според запознати Камелия сама е отишла при похитителите, за да може да освободят мъжа й. По този начин Бончев можел да довърши сделката и да преведе парите в Сърбия. Камелия останала при похитителите си като гарант, че договорът няма да се провали и българите да се отметнат отново.
Пленничеството на Бончева продължи 19 дни. Във вторник вечерта съпругът й се появи внезапно по bTV. Той прочете изявление, в което каза, че няма никаква вест от жена си и обяви, че дарява събраните от негови приятели пари като откуп за съпруга му. Сумата възлиза на 157 хиляди евро. С този жест бившият президент на „Литекс" заявявал, че иска да направи добро, което се надява да му се върне. На записа се вижда как председателят на фондацията Марин Хаджийски връчва на Бончев договор за направеното дарение и му благодари от името на всички засегнати от рака на млечната жлеза.
Източници от разследването обясниха, че изявлението на бившия шеф на „Литекс" било сигнал към похитителите, че сделката е сключена, а парите са преведени през българска банка към Сърбия.
През цялото време гласът и ръцете на Бончев трепереха. Очевидно беше, че той чете от листа думи, които някой друг му е написал. Ситуацията изглеждаше режисирана - от изявлението на експрезидента на "Литекс" и връчването на договора за дарение до изсипването на пачките пари на масата и показното им побутване една по една от Бончев към Хаджийски. По-късно стана ясно, че даването на дарението е съгласувано с полицията, а думите на Ангел Бончев - с психолозите на МВР.
Няколко часа по-късно - към 4 часа сутринта, Камелия бе намерена в идеално здраве и добро психическо състояние в Казичене. Запознати коментираха, че Бончева е оставена на видно място, за да бъде открита максимално бързо от полицията. Причината - в 5 часа изтичал срокът, в който те трябвало да я върнат у дома.
Разследващите коментираха, че Камелия е държана в Сърбия. Най-вероятно похитителите са избрали място близо до българската граница, за да може бързо да я върнат, когато сделката е готова.
Когато патрулът открил Бончева, тя била закарана в полицията. Там я прегледали лекар и психолог. Жената обаче отказала да бъде настанена временно в болница и заявила, че се чувства добре. Бончева обяснила, че не видяла лицата на похитителите, но те се държали добре с нея и не била лишавана от нищо по време на пленничеството си.
След като Бончева се прибра, съпругът й обясни вчера, че това е семейна трагедия и не иска да я коментира повече. "Най-важното е, че жена ми е свободна. Важното е, че е жива и здрава, а оттам-нататък нещата си остават при нас, в нашето семейство", каза той пред БНТ. На въпрос защо се случи всичко това, Ангел Бончев каза: „Това е за пари. За какво друго да е?" Трябва да питате самия Гриша Ганчев. Така бившият президент на "Литекс" реагира на питане защо е бил изоставен от Ганчев. Според източници на "Монитор" в момента семейството се намира в апартамента си в "Дървеница" и обмисля два варианта - да отидат в Драгоман, при родителите на Камелия, или да емигрират. И двете версии обаче не са потвърдени. /БЛИЦ