Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди бизнес дамата, цитирана от "Марица".

 

Бояна Шарлопова е от онези жени, чието присъствие само за секунди може да прикове вниманието ви. Тя е майка на четири деца, но и уверена бизнес дама. Вродената ѝ елегантност се допълва от ангелската ѝ красота. А вътрешната увереност ѝ помага да плува с лекота в бруталния свят на бизнеса. 

Днес, пет години след внезапната смърт на съпруга ѝ - бизнесмена и визионер Стефан Шарлопов, Бояна умело развива компанията, създадена от него. Семейният бранд управлява фирми с различна дейност - от туризъм, хотелиерство и ресторантьорство до търговия с недвижими имоти. Отскоро в портфолиото им  влиза и изграждането на фотоволтаични системи за производство на зелена енергия.

 

 

Със Стефан Шарлопов и семейството в щастливите времена

Една нежна девойка завърта с финес огромния контрабас точно до шадраваните, в центъра на Пловдив. Тя е облечена дискретно ​- фин плетен шал обвива стройните ѝ бедра, а изящна диадема украсява челото ѝ. В началото на новия век Бояна Кехайова е само на двайсетина години и застава пред обектива на майстора на изящната фотография Стефан Андреев, пловдивчанина, който развиваше свое студио във Вашингтон.

Зад океана Стефан снима по поръчка на Белия дом, Пентагона, Едуард Кенеди, хотелите „Риц” и „Радисън”, както и за прочутата марка „Версаче”. Лятото обаче гостува в родния Пловдив, където снима Бояна в креативна фотосесия с дрехи на дизайнера Мирослав Стамов.

 

 

 „Миро и Стефан бяха много забавни,  

събрахме цялата главна улица на Пловдив. По онова време бях по-плаха, затворена и притеснителна. Стефан Андреев обаче ме предразположи да бъда по-разкрепостена. Мисля, че се получи добра химия между мен, модела и него, фотографа. Химия, която е задължителна за една добра  снимка. Съжалявам че десетина години по-късно загубихме този голям талант (Стефан Андреев)“ -спомня си днес красивата Бояна.

 

 

Детството ѝ минава под тепетата, живее тук до 24-тата си година, учи в ПУ „Микробиология и генетика“. Завършва университета през 1999 г. „Веднага си намерих работа по специалността. Имах приятел софиянец и така любовта ме дръпна към София. Повечето години от живота ми преминаха там“, смее се пловдивчанката. Днес, близо 20 години по-късно, модата е останала встрани от живота ѝ. А една

съдбовна среща преобръща живота ѝ

и променя всичко. В София Бояна работи в компанията на небезизвестния Стефан Шарлопов - визионер и бизнесмен, който приживе създаде империя в сферата на туризма. И не само!

Бояна ​е успешен микробиолог в една от фирмите му. Срещат се там, в лабораторията. Запознават се, но не всичко в живота се случва лесно. Особено голямата любов! Така че щастливият край на тяхната история тепърва предстои. Бояна помни така първия им разговор: „Срещата ми с него беше съдбоносна. Винаги съм знаела, че това е моят мъж.

От пръв поглед бях запленена от него, но и притеснена. Той също ​- говореше много, аз пък мълчах. Сякаш нямаше да се получи, но с всяка следваща среща разбирахме как си допълваме изреченията ​- той го започва, аз го довършвам. Бих го нарекла ​-карма. Стефан е най-големият ​учител в живота ми.

Начинът, по който си тръгна от този свят, също беше урок ​- сякаш си тръгна, за да ме научи, че мога да се справя и сама, да продължа делото, което е започнал. Мисля си - успях, нищо че в началото нямах тази увереност. Вярвам, че до всеки силен мъж стои една силна жена. Убедих се в това през тези тежки 5 години, откакто той си отиде“, заключава дамата.

 

 

Двамата създават здраво семейство

Бояна е майка на четири от петте му деца: двете дъщери ​- Бояна (21 години) и Стефани (19 години) и близнаците Георги и Илия. Приживе Стефан не я подготвя да участва в бизнеса му, но ѝ дава най-ценния съвет: В една джентълменска уговорка трябва да има двама джентълмени. Учи я също как да разпознава хората, на кого може да разчита. Както и от кого да се пази.

Внезапната му смърт ​- в началото на февруари 2018-а, обаче поставя Бояна в различна ситуация. „Трябваше да скоча в дълбокото, но осъзнах, че по някакъв начин съм била подготвена за този момент. Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“. Бизнесът е мъжки свят и ние жените, особено ако сме руси и красиви, не сме приемани добре в него.

Съпругът ми имаше малко бизнеси, в които е имал съдружници. След като си отиде, разбрах, че там няма мъже ​-  видят ли жена, искат да я смачкат! Независимо колко са получили от мъжа ми, защото той правеше хората около себе си богати. Само че тези, на които е помагал най-много - те се обърнаха срещу мен“, разказва днес красивата дама.

 

От една година не сме заедно и с Ева Шарлопова-Гергинова,

споделя пловдивчанката. Най-голямата дъщеря на Стефан Шарлопов, от първия му брак, е изпълнителен директор на „Шарлопов Груп" още преди Бояна да влезе в бизнеса. След смъртта на Шарлопов двете дами с години управляват империята на българския Доналд Тръмп.

 

 

„Вече не сме заедно и това не съм го споменавала пред друга медия. Да, пътищата ни с Ева се разделиха и това стана още миналата година, през февруари - този месец е знаков за семейството! Но аз знам, че винаги когато някой си тръгне от живота ти, друг влиза в него! Когато една врата се затваря, друга се отваря. Въпросът е как ще погледнеш на тези тежки моменти и какво ще научиш от тях“, казва помъдрялата дама.   

 

Спомените за Стефан се връщат в „Созополис“

 

 

Проектиран като точно копие на древния Созопол, „Созополис” е ключов проект за Стефан Шарлопов. Ваканционното селище е уникално във всяко отношение. То носи духа на стария град на Созопол с красивите калдъръмени улички, заобиколени от галерии, магазини за художествени изделия и малки кафенета. Плюс зашеметяващите гледки.

„Една от къщите запазихме за семейството и всяко лято сме по 2-3 месеца в нея с децата.  Когато съм в „Созополис“, се потапям в спомените за Стефан, виждам го в цялото пространство, което е създал. Мъжът ми не започна този проект, купи го от една банка и го довърши. Успя и в това свое начинание, той бе „парадоксът на постоянния успех“ - така го наричаха приятелите му.

Просто виждаше нещата в бъдеще. 

 

 

Ала „Созополис“ и взе живота му! Тук преминаха последните му години, свързани с много трудни моменти за цялото ни семейство. Затова понякога се натъжавам, когато съм до морето. Оставам задълго до Обелиска - там разпръснахме праха на Стефан. Съпругът ми беше бургазлия, но години наред не искаше да прави нищо по Българското Черноморие. Лятото ходехме на море в Гърция, имахме си наша лодка.

В един момент съдбата сякаш го предизвика, че трябва нещо да довърши в родината си. Стефан започна живота си в Бургас и го завърши пак там ​- до морето“, с тъга разказа пловдивчанката. Стефан Шарлопов сбъдва много от мечтите ѝ през годините.

Едната е да се развие във вътрешния дизайн. „Имам въображение, мога да си ги представям нещата пространствено ​- дори съм обзавела няколко къщи и апартаменти в „Созополис“ - за клиенти руснаци. Исках да стана интериорен дизайнер, но не съм добра в математиката ​- затова не кандидатствах. Тази страст съм я наследила от баща ми. Силата му беше да създава от нищо нещо. Обичаше да майстори, да оформя, да сепарира пространството и така да го прави удобно за живеене“, научаваме от разказа ѝ.

 

 

Бащата на Бояна е оперният певец Нело Кехайов. „Почина внезапно преди 3 месеца, малко след рождения ми ден. Още го преживявам и ми е тежко, защото това е последният мъж, който беше ценен в живота ми и когото загубих“, споделя красивата Бояна.

Всяко лято

Родолюбието я води често до Жеравна

 

 

Всяко лято в края на август клубове от цялата страна пристигат в Жеравна, облечени в носии от родните си краища, и вземат участие в конкурсите за танци, старинни женски пафти и носии.  

„Всяка година сме в Жеравна по време на международния фестивал на народната носия. Вече 13 години правим това „пътуване назад във времето“ ​- аз и децата ​- и почитаме българските традиции.

Пременяме се с традиционни народни носии и даваме награда в памет на мъжа ми Стефан Шарлопов - той бе голям родолюбец и един от учредителите на Национално движение „Българско наследство“, разказва Бояна. И допълва: „Жеравна… това усещане не бих го заменила с нищо! Всяка година то ме води отново и отново тук. Изпълва ме с гордост и възхита, любов и благодарност“. 

 

 

 

Петимата заедно: Пътуват или играят настолни игри у дома

 

 

Бояна се замисля за миг, когато я питам как би описала идеалния ден. Не се съмнявам дори за секунда, че сега ще ми разкаже за децата си. 

„Идеалният ден е, когато сме заедно, след вечеря сядаме петимата и играем у дома - имаме си нашите любими настолни игри. Обичаме и да пътуваме. Последно се събрахме за Нова година. Децата искат да са около мен, търсят моята компания и това ме радва. Празниците ​- Коледа, Великден ​- са нашето време“, споделя пловдивчанката. 

 

 

По-голямата ѝ дъщеря носи нейното име ​- Бояна. Тя се развива като дизайнер, учи в Милано, в университет, свързан с вътрешния дизайн. „Когато загубихме Стефан, тя беше решила вече да учи и каза: ​мамо, аз дали да не преструктурирам желанието си и да се насоча към туризма, за да ти помагам? Казах ѝ: аз и сама мога да развивам бизнеса, свързан с туризма. По-важно е ти да избереш нещо, което да ти доставя удоволствие, понеже ще го правиш цял живот.

 

 

И тя избра дизайна. 

Сега иска да се върне в България, не се чувства на мястото си в чужбина. А ние в семейството винаги сме ги учили на родолюбие. Бояна е много фина, самостоятелна е и отговорна. Когато се хване с нещо, го докарва докрай.

 

 

"Малката ми дъщеря Стефани е Шарлопов в женски дрехи. Неслучайно носи името на баща си ​- Стефан, тя също е много амбициозна, твърда и отговорна. Знае как да комуникира с хората и да те накара да се усмихнеш“, казва с усмивка Бояна.

В момента Стефани е в Швейцария, където учи в един от най-добрите университети за туризъм. Не забравя майка си и дори на 8 март ѝ изпраща кошница с цветя за празника. „Стопли ме, но тя, Стефани, е по жестовете. Не беше забравила и картичка да ми напише, за да ми каже колко съм специална за нея!“ ​- добавя щастливата майка.

 

 

Гласът ѝ се променя, когато заговаря за близнаците Илия и Георги. Бояна казва, че те са едно цяло, разделено надве. По-голям, само с две минути, е Георги. „Никога не показва емоциите си. Дори когато мъжът ми почина, той беше единственият, който не се разплака. Беше в ступор от това, което се случи. Навремето сам се научи да чете. Аз им четях приказки, но Георги не искаше да е зависим от мен.

Той е самостоятелен, умен, уверен в себе си и целенасочен. Сега иска да стане футболист. Питам го: добре де, кажи ми къде искаш да учиш? Как къде да уча!? Аз ще стана футболист - е отговорът му“, смее се Бояна. 

Илия е много специален в семейството. Той е общителен, любопитен за света и много добре комуникира с възрастните. Има дислексия, която му създава леки затруднения в обучението, но за сметка на това е изключително креативен и техничен - детската му стая е пълна с различни „технологии“, както той ги нарича. Има добър търговски нюх, наследен от баща му -  нещо, което му бе купено за 30 лева, го продаде за 100 долара.

Той ще е търговецът в семейството. Харесва ми това, че са много задружни. Когато някой тръгне да ги настъпва или напада, двамата се обединяват. Дори срещу мен“, завършва своя разказ пловдивчанката. 

 

Психологията е последният й „пристан“

 

 

Бояна обича книгите, казва че всяка ѝ е любима, докато я чете. „Тази, която ме разтърси обаче, е „Живот в скалите“. Писателката Мария Лалева знае как да поднася истините в живота, разказва ги с мъдрост. Аз пък, след всичко, което преживях със загубата на съпруга ми, имах необходимост да попивам от тази смисленост. Много ценни уроци съм взела от тази мъдра книга“, казва Бояна.

В момента обаче се фокусира върху четива, свързани с психологията, посвещава се на курсове по психотерапия. Обяснява, че там е всичко, което може да ѝ даде отговор на въпросите, които си задава.

„Опитвам се да навляза навътре, дълбоко в себе си, за да се опозная. Често си слагаме маски - за пред другите, за да ни харесат. А какво се крие зад тях? Кои сме ние? Опитвам се да  разбера защо правя нещата по един или друг начин.“

Вече е намерила точната формула за успеха: „За мен е важно да бъда истинска. Да бъда себе си и да казвам това, което мисля. И чувствам. Независимо от това как ще бъде възприета тази искреност от отсрещния човек!“.

Бояна учи на това и децата си. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук