28-те кадастрални служби и 113 регионални служби по вписванията вече имат достъп до информацията новата електронна информационна система на кадастъра и имотния регистър, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов. В новия е-регистър вече са включени 5 млн. имоти, посочи той при откриването му.
В базата данни са включени освен недвижимостите и апартаменти, офиси, ателиета. Досега системата е покрила 15 % от площта на страната и 90 % от недвижимите имоти.
Проектът започна през 2001 г. и се финансира със заем от Световна банка в размер на 28 720 000 евро, субсидия от бюджета от 7,2 млн. евро и дарение от правителството на Холандия от 2 млн. долара, припомня "Стандарт".
Благодарение на новия регистър сделките с имоти ще се вписват в рамките на същия ден. Документите, които са необходими за осъществяването на една сделка, се превръщат в електронен архив. Издаването на удостоверенията за вещни тежести става за часове като има намаляване на грешките до 0 и се очаква увеличаването на приходите от вписвания на имоти в България. Таксите, платени през интернет са с 30 % по-евтини. /БЛИЦ