77-годишната Надка Денчева от Павликени смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс „Албена“

Шампионката бе приета и от кмета инж. Емануил Манолов. Предстои още един турнир там и тя отново отива със същия дух за победа.

Надява се покрай спортните битки да има време и за плаж. Известно време била спряла със спортните изяви, но тъй като се чувства още млада сред младите, решила да продължи.

„Като се събера с хора на моята възраст, просто не мога да ги понасям, защото все приказват за болежки“, шегува се баба Надка.

В турнира в „Албена“ се включила с голямо желание. Пред това имало такъв в Павликени, играла срещу мъжете и той послужил за една добра тренировка, преди да замине за морето.

На тази възраст това е първият ѝ трофея, но в колекцията си има още много.

С тенис на маса се занимава още като 15-годишна ученичка в павликенския Техникум по механизация на селското стопанство. Тогава нямало кой да я победи.

Била на пансион и като си научела уроците, отивала при масата за тенис. Купила си и хилка, китайска, с която играе и до днес. Здрава се оказала.

Баба Надка показвала решителност не само в спорта.

Родена е в шуменското село Ружица, но 14-годишна сама избрала къде да учи, макар специалността да не била много за момичета, и никой не можал да я спре. Като се записвала, подскочила пред директора от радост. Дошла в Павликени и останала там.

Многократно е участвала в работнически първенства.

С отбора на завода в Павликени – „Вагрянка“, печели първо място, представяла е и завод „Заря“. „Сега е умряла работа, нищо няма. Не че хваля, но бях много добра. Не съм се посрамвала. Медали нямаше, но връчваха грамоти, даваха и парични награди.

Не съм си броила участията, защото не съм имала тази цел. Бях всестранно развита личност навремето, а и сега не се давам. Била съм първа на тласкане на гюле, мятане на диск, хвърляне на копие. Бях обявена за най-добър републикански вратар по хандбал.

Имам и два медала (сребърен и бронзов) от кроса в Павликени. Имам дълъг спортен път, повече от 60 години. Ще спортувам, докато мога“, разказва за „Борба“ ветеранката.

Че Надка Денчева си е мъжко момиче, спор няма. 20 години въртяла волана на трактора, после още 20 години била санитарка в болницата в Павликени.

Там се е и пенсионирала, но продължава да си поддържа формата. А рецептата е простичка. „Аз много се трудя, имам си градинка и може би това ми дава сила да бъда жизнена. Правя редовно и гимнастика“, споделя тя.

Има двама сина, една внучка и трима внуци, както и две правнучки, които иска да ги научи, живот и здраве, да станат шампионки като баба си.