Килимите - не само красива украса на къщата, но и надеждна защита от студения под. Но често не внимаваме достатъчно и по любимия килим се появяват упорити и трудни за премахване петна . Особено, ако е разлята течност, която вече се е абсорбирала добре от килима.
Обикновено в такива случаи се налага професионална помощ. 

Но с тези 9 трикове ще забравите за скъпи препарати и фирми за почистване. Можете лесно да извлечете всякакви петна и дори миризмата от килима !

Как да почистим килима от петна

1.Спрете да търкате петната! Това само ще влоши положението и ще разпростре мръсотията върху по-голяма площ. Петното е необходимо да се напои хубаво с гъба , дори ако това отнеме повече време.

2. Пяната за бръснене е подходяща за всички видове петна. Намажете с нея замърсената площ и оставете за 30 минути. След това попийте с влажна гъба.

3. Да премахнете дъвка от килима ще ви помогне обикновено кубче лед . Сложете го върху залепналата дъвка и лесно ще я отлепите, когато се втвърди достатъчно.

4.За да премахнете восък от килима , ще ви е необходима бяла кърпа без мотив. Покрийте петната от восък и отгоре изгладете с гореща ютия (не повече от 30 секунди). Няколко минути по-късно наложете върху мястото на петното домакинска хартия  и отново минете с  гореща ютия .

5.Да се справите с петна от кръв може да помогне обикновен  водороден прекис . Просто залейте с него петното и попийте с кърпа.

6.Ако кученцето е свършило работата си върху килима, ще ви помогне само органичен почистващ препарат . В този случай той ще подейства по-добре от химикалите. Поръсете с подходящ спрей и избършете с кърпа.

7.За да почистите килима от трохи и по-големи парчета мръсотия , просто го минете с четка, така че те излязат на повърхността, а после лесно можете да ги съберете с прахосмукачка.

8.Ако разлеете кафе върху килима , минете със суха кърпа петното, за да отстраните влагата. След това смесете 1 супена лъжица течен препарат за миене , 1 супена лъжица. оцет и 2 супени лъжици топла вода . Намокрете с това средство петното и го оставете за няколко минути. Избършете със суха кърпа и повторете, докато петното изчезне.

9.Най-добрият лек срещу лошата миризма е содата. Щедро поръсете с нея килима и оставете за през нощта. На сутринта просто изсмучете с прахосмукачка остатъците.

Източник: zajenata.bg