Ледена градушка удари във вторник следобед част от балкански села в област Монтана. Само за десетина минути изсипалите се от небето ледени зърна изпосякоха клони и насаждания и превърнаха в салата градините в планинското село Дълги дел. Улици и дворове за минути се покриха със слой лед, пише "Труд".

По време на градушката температурата в района е паднала с 10 градуса, споделиха стопани. „Щетите са само по градините. Няма пострадали сгради и пътна инфраструктура”, каза кметът на община Георги Дамяново Цветелина Александрова.

През последните дни – най-вече в следобедните часове, градушки са ударили и равнинните села Лехчево и Расово, щетите от ледените атаки обаче не са големи, заявиха от Хидро-метеорологичната станция в Монтана. Площадките за борба с градушките в региона на няколко пъти през последните седмици са обстрелвали ледоносните облаци, полигоните обаче защитават само полските райони, където са земеделските масиви, балканските територии са извън обсега на ракетите, коментираха експерти.