Това правителство ни сервира много голяма изненада, обявиха Константин Тилев и Гриша Камбуров от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Те разтълкуваха пред Нова тв приетите от парламента промени в законодателството за електронните медии и за радиото и телевизията като все едно някой да влезе на човек в къщата, да му вземе дистанционното и да му каже кои програми да гледа.
Трудно е да обясним на хората какво се крие зад понятия като цифровизация и мултиплекс, но на практика те ще усетят ефекта, като се окаже, че не могат да гледат телевизиите, които са си избирали досега, а някакви други, обясни Константин Тилев.
За Би Ти Ви, Нова телевизия и БНТ нещата са уредени, но за останалите телевизии критериите, по които ще се избира кои от тях да влязат в мултиплекс, не са ясни, каза Камбуров. По думите му това ще бъде още един филтър послушните телевизии да се включват в мултиплекса, а непослушните да се вадят.
Ирена Кръстева, Ахмед Доган и Камен Каменаров са в дъното на тези промени - те искат да яхнат телевизиите, смята Косьо Тилев, който е общински съветник от ГЕРБ. Не е известно кой ще вземе лиценза за мултиплекса, подозренията клонят към фирми от тези кръгове, обясни той. Електронните медии вече са хванати за гушите, след като дори президентът не намери сили да върне закона - подписа го с някои дребни забележки. Но трябва да се знае, че новият парламент веднага ще отмени тези постановки, закани се Тилев. /БЛИЦ