адНяма как натоварването да не е силно емоционално. Голяма част от нас сме родители и всеки си представя какво е, ако загуби най-ценното на света за него - детето си. Така адв. Димитър Марковски коментира близостта на детския онкокабинет в ИСУЛ до този на болни с К-19.
 
Всяко едно дете е една малка вселена. Недопустимо е да посягаме на нашите малки вселени по този начин. Трябва да помислим за решения, а не само за последиците", каза той.


БЛИЦ припомня, че от ИСУЛ решиха, че болницата става чиста за К-19 и няма да приема и лекува такива случаи. Марковски коментира решението им:

"Това е обещание за бъдещо оправяне на тази рискова ситуация, но не е реално решение на проблема сега и днес."

Марковски бе помолен да коментира случая, при който мъж от Обзор с двустранна пневмония и ковид, не бе приет в болница в Бургас и почина:

"Нормативното положение на уредбата, която регламентира отношенията в здравеопазването, е много объркана. Има много проблеми. 
 
В годините бяха отменени множество медицински стандарти, които регламентират начина, по който трябва да протича лечението на български граждани в зависимост от болестта и състоянието му", поде той. 

"Идеята не е отново да цъкаме с език и да изказваме съжаление. Утвърденият стандарт за указване на СМП регламентира много добре какво е това спешно състояние. 
 
Това не е имагинерно понятие, което е в пространството. Когато един гражданин попадне в такова спешно положение, той влиза в тези вече регламентирани стандарти. 
 
Недопустимо е било в случая този човек да се придвижва сам, при положение, че е дал клинична картина за К-19. Загубата на живота на български граждани от К-19 ще отключи една кутия на Пандора, която ще доведе до много заведени дела", каза адвокатът. 

Ако продължават така да се развиват нещата, това ще отключи система от завеждане на граждански дела от страна на хората",подчерта юристът.

"Всеки човек, който има нужда от указване на медицинска помощ, е в своето право. Законът на здравето регламентира това обстоятелство, че всеки еидн български гражданин трябва да получи нужната здравна грижа. Ако тази възможност му бъде отнета или отказана, то човек може да потърси правата си чрез съда", каза Марковски. 

Той помоли все пак да не анатемосваме българските лекари, които са в тежка среда и условия. Те вършат голям обем от работа и са на ръба на своите сили", каза той.

Юристът коментира и починалите хора на стълбите на болница в Пловдив:

маше 5 уволнения - две санитарки и две дежурни медсестри. Така се опитват просто да тушират напрежението. Това няма да реши проблемът. Прокуратурата е започнала разследване по случая. Тук става въпрос за лоша организация от ръководството на пловдивската болница", каза той. 

"Пловдивската болница разполага с голям сграден фонд. Централният корпус в тази болница има чудесната възможност за откриване на голям брой болнични легла. Обезопасяването на етаж или два от тази болница, нямаше да постави в риск някои хора", заяви Марковски. 

"Вие представяте ли си тия хора с кислородна недостатъчност да се катерят 4 етажа нагоре. Видяхте фаталният резултат. Близките на тези хора трябва да потърсят отговорност от болницата. Санитарките и медсестрите не трябва да са жертвеният агнец, за да се успокои напрежението", завърши Марковски.