Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши коментира двудневното си посещение в България. На брифинг в сградата на Европейската комисия в София тя отказа да обсъжда конкретни случаи и подчерта, че основната ѝ цел е била координация с колегите ѝ от офиса на европрокуратурата у нас за попълването на предвидения за България брой на европейски делегирани прокурори. 

"Посещението ѝ не е изненадващо. Просто идва при нейните служители да пита защо не се попълват делегираните прокурори. Това е едно рутинно посещение. Това, което е изненада, е нейното поведение -  беше изцяло в кръга на нейната компетенция. До там се изчерпа посещението ѝ", това заяви адвокат Людмил Рангелов в "Денят ON AIR".

Европейската прокуратура очаква да бъдат излъчени още 6-има кандидати от страната ни. 

"Трябва да се прецени много внимателно. Причината не е, че няма, а че има прекалено много. Ако се върнат поредните, това оставя впечатления, че ние в България нямаме подготвени кадри", посочи адвокат Рангелов.

Той коментира и искането за закриване на районните съдилища.

"По принцип ВСС може да взима такива решение, а мотивацията е, че ще се осъвременява един проект. Зад официалната тези се крие един проект, който трябва да бъде реализиран и финансиран. Мнението на адвокатурата, на голяма част от съдиите и политиците съвпада - гражданите, които живеят в тези райони, ще бъдат с ограничен достъпът.

Има в процесуалнозаконодателна част, има подсъдност, трябва да се променят текстове. Досега основните са районните, а след това - основните ще станат окръжните. Това не е същност на реформа да съдебна карта. По обсъжданията във ВВС аз виждам, че са готови да се отдръпнат от нея. Аз смятам че политическите партии също няма да позволят това да се случи", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова. 

"Напълно противоконституционен е,  това е феномен. Доста по простички са нещата. Вашингтон кихна- София вдигна температура. Законът действа на територията на САЩ, доколкото финансовата система е обвързана с американската, могат да бъдат възбранени, запорирани сметки. 

Направихме това, което никой не иска от нас. Този закон действа за в бъдеще, ако някога са имали, това не означава, че със задна дата ще се действа. Тук в списъка има нещо шокиращо, една велика сила на 10 000 км от нас, налага санкции на една партия, която е регистрирана по всички правила на изборния кодекс", коментира юристът в ефира на Bulgaria ON AIR.