Има допуснати пропуски с "Олимпик", но се акцентира върху проявленията на тези пропуски. Основните пропуски обаче са в законодателя. Няма законови правомощия, които да дават права на КФН да извършат контрол върху чужди застрахователи. КФН се регулира само от една законова разпоредба. Не може да не се предвидят права за контрол на чуждестранни застрахователи  и да изискваш последстващи действия. Причината за проблема е законодателна дупка. Умишлено на комисията не са дадени права да прави такава регулация. Това каза в ефира на bTV адвокат Николай Димитров. 
Има нарушаване на правата на потребителите. "Олимпик" е една от компаниите, която има изключително агресивен подход по отношение на "Гражданска отговорност". Тя е една от компаниите, където няма пропорционалност между сключени застраховки и изплащане на обезщетенията. Това са индикациите, поради които КФН е трябвало да се самосезира, но това нещо не е предвидено в законовата рамка - тоест ще има произвол. Това е законодателен пропуск създаден през 2003 - 2005 година, каза още адвокат Димитров

Адвокатът обясни и откъде трябва да дойдат парите за обезщетения. По думите му, основното становище на ЕК, че платец спрямо претенциите на потребителите на застрахователните продукти трябва да бъде фондът по местоживеене, тоест българския гаранционен фонд. Каквото и да решат днес нашите законодатели, има изградена практика, добави той. 

Адвокат Димитров обясни, че ако някои, застрахован в "Олимпик" с прекратена полица извърши нарушение, то сметката ще трябва да бъде платена от министерството на финансите - Българският гаранционен фонд, но крайният платец ще е кипърският гаранционен фонд. 

При това Кипърският фонд може да не признае българските полици, понеже вноски са правени в българския гаранционен фонд, или да признае претенциите, но да ги лимитира до определен размер. Затова българският фонд трябва да се намеси, а след това да оправи своите взаимоотношения с кипърския фонд.