След спешната среща, свикана днес от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, което остави без покритие сключени застраховки на над 200 000 клиенти на компанията в България, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в МВнР посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Борисов с извънредна новина за шофьорите, изгърмели с пари заради Олимпик (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Тя настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство. 

„Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията“, каза министър Захариева и допълни: „Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок“. 

Финансовият министър обяви кой от КФН трябва доброволно да подаде оставка заради фалита на "Олимпик" и каква ще е следващата стъпка на кабинета 

Вицепремиерът информира своя събеседник, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани. 

„Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му“, допълни Екатерина Захариева. 

Указания в този смисъл българският външен министър даде по-рано днес и на българското посолство в Република Кипър.

Нинова: Има решение по случая с „Олимпик“  

На разговора в Министерството на външните работи присъства и председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова, която информира посланик Кундуридес относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.

Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. 

„Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос“, заяви той.

„Отношенията ни с Кипър са отлични и се надявам на вашето съдействие. Това, което трябва да направим, е да реагираме възможно най-бързо“, подчерта Захариева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!