Вкъщи е, чувства се по-добре, след няколко дни прекарани в ареста. Това заяви адвокатът на 16-годишния ученик от Пловдив, обвинен в готвене на терористичен акт, Емил Велинов в ефира на bTV.

„Неговото семейство е обикновено, с три деца, с дребен бизнес. Мъжът работи, жената гледа децата, защото най-малката е в такава възраст, че не може без майка си. Той е най-големият. Не е отличник, но добър ученик, заяви защитникът,

По думите му родителите на момчето сигнализират в ДАНС за това, което намират в телефона му, без той да знае. Имайки предвид, че поведението на детето се е променило. Кореспонденцията е на английски. Виждайки това, бащата и майката алармират в ДАНС, намират психолог. Родител усеща всяка промяна в детето. То е имал по-малък контрол в последно време, защото са имали други грижи с едно от децата. Просто са пропуснали да забележат по-рано нещата“, заяви още той.

По думите на Велинов детето си е писало, получавало е снимки, свързани с дейността на ИДИЛ. Кореспонденцията е спряла преди месец. „Попаднал е под влиянието на някакъв човек, който се представя за такъв. Надделява любопитството. Детето не е обучавано, защото това е силно казано. То е кореспондирало с този човек само онлайн. Като всяко дете, като има нещо малко по-забранено, се интересува от него. Намерените взривни устройства сами по себе си не могат да предизвикат взрив, ако не се оборудват допълнително. Те са стояли там няколко месеца. Никаква не е била крайната му цел. Както прокуратурата каза, детето не е имало намерение да предизвиква взрив.“, посочи юристът.

В разговор с клиентът му, ученикът е споделило,че въпросните материали е щяло да използва може би някога, ако отидат на село и е щял да гръмне.

„Не, не, не и не. Не е имал намерение да убива. Проведени са и разговори с психолог. В неговата глава не е имало такава мисъл. Това дете се грижи за собственото си братче, някой ден ще стане ясно с какво. Толкова е жалостиво. Той е спасил човешки живот“, посочи защитникът като уточни, че клиентът му е спасил живота на братчето си.

„Наказанието, което предвижда законът е от 2 до 8 години. Но трябва да се съберат още доказателства. Минали са едва 4-5 дена. Трябва да понесе някакво наказание, но нека бъде справедливо. Аз се радвам, че бащата е дал пример, като е отишъл в ДАНС и за този пример не бива да бъде наказван“, каза още защитникът.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!