Сезонът започна навреме, с добри условия. Ще разгърнем дейността си на няколко фронта. В момента се извършват проверки в търговката мрежа. Има и по-големи уловки с оглед на празниците. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в ефира на БНТ.
„Следи се за всичко – цени, количество. Нарушенията могат да бъдат под формата и на липса на цена и подвеждаща информация, нелоялни търговски практики”, каза Маргаритов.
 

Как се извършва проверка от инспекторите на КЗП?
 
Инспекторите от КЗП започват търсенето като студенти. Намира се обява в интернет или във Фейсбук. Обявата се описва в протокол и се отправя запитване. Следва втората част от проверката - посещение от екип под прикритие. Планът е да се плати капарото, за да се установи какви документи се издават и дали търговецът има лиценз.
 
„Истината е, че когато има такива празници, рисковете са повече, защото търговците се изкушават да правят оферти. Има и лица, които осъществяват тази дейност без да имат разрешителни. Затова пазарът се наблюдава постоянно. Проверките са започнати преди десетина дни, уточни Маргаритов.
 
По думите му, КЗП се е постарала да гарантира спокойното и приятно изкарване на празниците. Ще има дежурни екипи, които да реагират на неприятности.
 
Около 4% са жалбите за туризма, съобщи Маргаритов.
 
В зимните курорти ще бъдат открити специални приемни, където хората могат да подават сигнали. Като цяло нарушенията намаляват, каза още председателят на КЗП.
 
„При пазаруването в интернет е важно да се установи, дали търговецът наистина е реален. Това трябва да стане ясно от неговия сайт. Хубаво е да се направи сравнение на цените в интернет. Важно е да се внимава и за всички съпътстващи разходи”, каза Маргаритов, говорейки за търговията в мрежата.
 
Маргаритов предупреди потенциалните купувачи да бъдат нащрек, когато си купуват неща от коледните пазари, защото там търговците с оглед на временния характер на пазара да поотслабят спазването на правилата, и винаги да изискват касова бележка, защото това е защитата на техните права.