От тази вечер една от системите на граничните пунктове на България ще премине на ръчен режим "поради извършване на технически процедури". Това се разбира от съобщение на Агенция "Митници", публикувано на сайта й.

Модулът "Пътни такси и разрешителен режим" преминава от автоматична работа на ръчен режим в периода от 20:00 ч. на 8.04.2018 г. до 08:00 ч. на 10.04.2018 г.

За посочения период до приключване на техническите процедури обработката на пътни превозни средства ще продължи, като ще се извършва по аварийна процедура (ръчна обработка). На всички пунктове за посочения период пътните и винетните такси ще бъдат плащани в брой. За периода Агенция "Митници" ще подсигури допълнително служители на всички трасета за ръчна обработка на товарните автомобили при контрол на пътните такси и разрешителния режим, уверява ведомството.

Оттам се извиняват за причиненото неудобство, което може да доведе до колони чакащи автомобили и съответно загубено време за преминаващите границите на страната.

Техническите процедури са свързани с миграция на база данни към нов сървър с по-добри параметри и са част от изпълнение на дейности по Проект 8.2.1 "Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул ПТРР", се допълва в съобщението. Цялостното изпълнение на проекта, който включвал и други дейности, ще доведе до ускоряване на обработката на превозни средства при контрол на пътните такси и разрешителния режим, посочва агенцията в съобщението си.