Българската агенция за инвестиции е подписала сертификат за българо-китайска инвестиция в автомобилното производство в размер на 100 млн. лв. Тази сума е първоначална, може да бъде увеличена и трябва да се разглежда сато старт на автомобилното производство у нас, съобщи днес Община-Ловеч, позовавайки се на Стоян Сталев, шеф на родната Агенция за инвестиции.
Проектът ще е дело на най-голямата частна китайска компания "Греат Уол"(Great Wall/. Очакванията са да бъдат открити близо 1 500 работни места. Има идея кадри за автозавода да бъдат подготвяни по специални програми в Механотехникума в Ловеч и в Техническия университет. Очаква се проектът да стартира още т.г., а Ловеч да стане център на производството на цялата серия автомобили на "Грейт Уол".
Припомняме, че на 9 декември м.г. делегация на "Греат "Уол" начело с вицепрезидентите й Уенлин Синг и Уанбау Чай вече представи на премиера Сергей Станишев идеята си да построят съвместно с български партньори завод за производство на китайската марка автомобили край Ловеч. Те заявиха, че срещите им в България затвърждават намерението им да реализират докрай тази съвместна инициатива. Гостите представиха дейността си като акцентираха върху това, че заводите им отговарят на най-високите екологични изисквания, а компанията е социално отговорна и създава отлични условия за работещите там като има включително и програми за наемане на хора в неравностойно положение.
Тогава Сергей Станишев изрази подкрепа за проекта и изтъкна, че за правителството е основен приоритет да продължи инвестиционният процес в България, който е бил особено силен през последните години. Предимство на страната ни е добрият бизнес климат, данъчното законодателство, квалифицираната работна ръка и финансовата стабилност. Имаме желание да привличаме производствени инвестиции, особено експортно ориентирани, подчерта още министър-председателят. Той изрази задоволство, че има сериозен интерес да се правят автомобили именно в България и то в момент, когато този бизнес в световен мащаб изпитва трудности.
Преди аудиенцията си с премиера Станишев, Уенлин Синг и Уанбау Чай, огледаха лично терена за автомобилния завод, северно от Ловеч. Двамата бяха придружени от отговорни деятели на "Литекс комерс" АД. По-късно те и Гриша Ганчев вечеряха работно в ресторанта на местния хотел "Президум". Преди това те подариха на кмета Минчо Казанджиев умален макет на джип, производство на тяхната компания.
Автомобилна компания "Грейт Уол" (Great Wall Ltd) е първата частна автомобилна компания, която е регистрирана на Хонг Конгската стокова борса. Нейните продукти са пътнически автомобили, SUV-та, миниванове (MPV) и пикапи. Компанията притежава повече от 20 дъщерни предприятия с над 18 000 служители. Капацитетът й на производство е 400 000 единици завършени автомобили, и съответстващите основни компоненти, като двигатели, предни и задни оси т.н. "Греат Уол" поддържа забележителен растеж в продължение на 10 последователни години. По отношение на развойната дейност Great Wall Motor притежава център за проучване и развитие с първокласно международно оборудване и системи за проучване и развитие, и притежава сертифициран изпитателен център. Всичко това поставя солидна основа за продължителна и независима развойна дейност и иновации./Гергана Димитрова, БЛИЦ.