След Великден цените на агнешкото месо в Гърция са паднали драстично. В момента то е два пъти по-евтино от мръвката в България. Това е документирала преди дни със снимки от пазар в Атина Йорданка Спиридаки от с. Царимир, съобщава "Марица"

Тя е съпруга на Василий Спиридаки - прочутият самоук майстор на самолетни макети, който почина преди няколко години. Според това дали се предлага котлет, ребра плешка или четвъртина, агнешкото варира от 3,99 евро до 7,99 евро/кг. 

 

 

Иначе за големия християнски празник гръцките търговци също като нашите бяха вдигнали летвата на агнешкото - до 14 евро/кг. Въпреки това много българи, живеещи в граничните райони, близо до Неврокопи, Седерокарстро и Серес, отскачаха, за да пазаруват оттам.

 

 

За разлика от гръцките си колеги, точно преди Гергьовден, нашите търговци даже вдигнаха цените на агнешкото, които са по-високи и от тези за Великден. В магазините килото се предлага за 24 лв., при средна цена 20 лв. преди християнския празник. Между 8 и 10 лв.  държат стопаните, които продават цели агнета на място от фермите.  За разлика от миналата година, когато цената варираше 6-7 лв./кг.

От бранша напомнят, че увеличението се дължи на двойното поскъпване на фуражите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук