Сегашното увеличение на случаите на COVID-19 у нас не e част от втора вълна на коронавируса. Сега се взимат повече проби и има правопропорционална зависимост между лабораториите, които правят PCR тестове и броят на заболелите. Може би това е разгарът на първата вълна.

Това заяви вирусологът акад. Ангел Гълъбов в телевизионно предаване. 

Tой подчерта, че е напълно възможно вирулентността да е по-ниска и инфекцията да е по-слаба. Според него същото се е случило и в Китай и обясни, че надеждата е в бъдеще случаите да бъдат по-леки.

По думите му особеността на COVID-19 е, че има рецептори към горните и долните дихателни пътища за разлика от предишните коронавируси. „Изгледа, че този тип на размножаване започва да доминира, поради което много хора се заразяват, без да боледуват сериозно – вирусът не отива надолу. Съществена роля играе и имунната система“, допълни той.

Според Гълъбов не само антителата, но и клетъчният имунитет е важен компонент.

Вирусологът изтъкна, че карантината у нас е трябвало да бъде по-строга и за по-дълъг период от време. За сравнение даде съседна Гърция, където са последвали примера на Ухан – улиците са били празни и всичко е било затворено.