"Много правилно е да бъдат затворени всички магазини и учреждения с деца и ученици. Хората да си мият ръцете, плоскостите у дома, предмети, които други са докосвали. В Китай смъртността е 4,5 %, а в Европа е 6-7 %. Трябва много да се внимава с обществения транспорт. Това каза пред Канал 3 акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.
 
"Лекарите да помислят за контактните лица. Въпросът за имунитета е много неясен - защо малките деца не боледуват, защо 2/3 от заболелите са мъже? Има едно средство – "Есбиритокс", който засилва имунитета в белите дробове, той се използва при грип", добави той. 
 
"Състои се от 3 билки и е в два вида. Цинк и селен са добри, съдържат се и в чесъна в известни количества. Пийването на водичка от време на време е полезно, той не може да издържи, както летните вируси.

Бременните няма да имат проблеми, ще бъдат лекувани като всички останали. Прилагат се химиотерапевтични средства. Има и препарат, разработен в американска фирма", сподели академикът. 
 
"Проблем е прилагането на противовъзпалителни средства. Варицитилин използват китайците, било най-доброто инфекциозно средство. Маските помагат, обикновените са кратка употреба, но има и много добри маски.

Произвеждаме много качествени маски. С активен въглен, който да се сложи в маската. Набирането на кандидати за тестване на ваксини срещу коронавируса ще бъде много трудно. Предава се чрез ръкостискане, целувки, прегръдки", обясни Гълъбов.
 
"Трябва да се следват правилата и няма да бъдете потенциално заразен. Да, възможно е 60, 70 % от населението да се зарази, но за нас най-добрият модел е Италия. Ако се вземат тия строги мерки за магазините и ресторантите и при спазване на хигиенните правила няма опасност.

Поне 1 минута, до 2 измиване на ръцете, покриване на плоскостите с дезинфекционни разтвори, маски, шансовете са добри да не се заразим. Ако трябва, ще продължат извънредното положение. Макар и по-продължително да се боледува, да е по-малък процент", заяви акад. Ангел Гълъбов.