Цените на строителните материали се покачват, инфлацията също върви нагоре и разходите за живот продължават да бъдат предизвикателство за много българи.

Искате да купите ново жилище. Отивате на оглед в агенция за имоти, но е важно да знаете кои въпроси трябва да зададете.

Анна Димитрова ни съветва какви въпроси да си зададем и как да получим най-точна информация, за да преценим това ли е нашият бъдещ дом, или не, пише "Марица".

Въпрос 1: Къде искам да живея (район, достъпност, среда, наличие на сгради с обществено предназначение, паркова среда и други)?

Най-вероятно това е първият въпрос, който си задавате. Мислено сте изградили представа къде бихте искали да живеете, повлияни от семейна и приятелска среда. Когато покупката на един имот се разглежда многопластово, локацията е от ключово значение.

Важно е също така къде се намират най-близкото училище, детска градина и медицински център. Къде има спирка на градския транспорт, какъв вид комуникации можете да използвате, за да отидете бързо до друга част на града, и т.н. Възможност за паркиране, възможност за закупуване на паркомясто или гараж. Това е гореща тема и е фактор, който може да ви разколебае при определяне на района, в който искате да имате имот за живеене.

Въпрос 2: Какъв имот искам да придобия - монолитен или панелен; старо строителство или ново?

На този въпрос добре информираните бъдещи купувачи имат отговор. А тези, които нямат информация, биха могли да се консултират с експерти на пазара, които ще посочат обективно предимствата и недостатъците на вида строителство. Важно е да се вземе информирано решение. Много често това се случва след поредица от огледи на различни сгради.

Този метод доказано работи, защото практиката сочи, че много често се променя заданието за търсене на определен тип имот.

До 1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри! Бонусите са важни!
 

Въпрос 3: Финансиране е най-деликатната тема, за която е важно да се говори и да се задават много въпроси.

Определяне на бюджет за покупка на имот е една от първите стъпки, които трябва да се направят. Предварително трябва да сте наясно с всички такси, които съпътстват покупката на един имот, начина на финансиране, предлаганите възможности, от които може да се възползвате.

Добрите консултанти познават пазара за кредитни продукти и биха били много полезни в тази част, ако имате такава необходимост. Определен коментар на цената също е нещо обичайно и е добре да се направи подобен опит.

Въпрос 4: Да ползвам ли специализира услуга, или да го направя самостоятелно?

Това решение зависи изцяло от свободната воля и вашия избор. Много се говори за ползите от тази услуга, но има и коментари, които, „благодарение” на недобросъвестно поведение и действия от определени лица, са негативни.

Искрено вярвам, че добрият консултант ще направи този процес с една идея по-лек, по-приятен и по-спокоен за вас. Консултация с различни експерти е препоръчителна и е добре да бъдат направени - правен анализ; становища за вида сграда, инсталации, гаранционни срокове; каква е енергийната ефективност на жилището и сградата, което е актуална тема и т.н.

Въпрос 5: Задавайте въпроси, дори когато някои от тях изглеждат глупави

Всеки консултант ще ви посъветва да не отивате на оглед, преди да сте наясно какво жилище точно търсите и какво можете да си позволите.

Инвестицията в имот е сериозно начинание, ето защо никога не трябва да се притеснявате да задавате въпроси - дори когато се опасявате, че някои от тях може да изглеждат глупави.

Когато имате яснота и идеята да закупите имот не е само мечта, а слагате срок, за да стане цел, тръгвайте на огледи. Така ще придобиете представа за пазара и къде е вашият интерес.

Тогава идва ред на изобилието от въпроси, които може да задавате.

ПИТАЙТЕ:  

от  колко време се продава апартаментът;

колко огледа са направени до момента;

колко години е живял в жилището настоящият собственик/ако има такъв;

защо се продава имотът;

какви са съседите и т.н.

За изложението и етажността

ЗА пукнатини по стените и таваните;

ЗА мазилката и проблемни зони - паднала или ронеща се;

ЗА състоянието на подовите настилки;

ЗА състоянието на мокрите помещения, там най-често има компрометирани зони;

ЗА последния ремонт и т.н.