Европейската комисия трябва да забрани течностите за чистачки, които съдържат метанол, защото той е опасен за здравето. Това съобщи Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".
ЕК е публикувала предложението за забрана на течностите за чистачки, които съдържат метанол, през октомври м.г. Този регламент трябва да бъде одобрен по съкратена процедура – без да минава през Европейския съвет и Европейския парламент. В момента предложението е на етап да получи одобрение от отделните държави. Вече обаче се чува идеята страните да имат възможност за дерогация. Което означава, че всяка страна сама ще решава дали да прилага регламента или не, което на практика ще го обезсмисли. Защото и сега има държави, които са въвели подобна забрана, обяснява Николов.

Всички проучвания на научните комитети посочват, че метанолът е опасен за здравето. Течността за чистачки е най-масовият продукт, който съдържа веществото метанол и излага потребителите, и в частност шофьорите, на риска от вдишване на метанол. Това накарало асоциация "Активни потребители" да направи преглед на състоянието на пазара у нас, за да посъветват потребителите как да различават опасните стоки. Защото все още няма забрана за продажбата им.

Проверката е установила, че във веригите бензиностанции не се предлагат течности за чистачки, съдържащи метанол. Те се продават основно в супермаркетите и веригите с продукти за дома. Установени са три продукта, при които едната пиктограма – череп и кости – е заменена със знак „внимание“, което не е правилно.

При един продукт липсва надписът „опасно за здравето, уврежда органите“. А при третия са установени и двете нарушения, казва Николов.
Преди да бъде въведена забраната за продажба, от Асоциацията настояват продуктите сметанол да се предлагат на отделни рафтове от тези без. Засега търговските вериги не са длъжни да го прилагат, но от асоциацията планират да изпратят писмо до Сдружението за модерна търговия с апел да показват по-отчетливо различните продукти.