42% от българите се страхуват да не предизвикат съдбата, ако станат донори на органи. 57 на сто се боят медицинските екипи да не пестят усилията си за спасяването на живота на човек, дал съгласието си за донорство, пише "Труд".


34% са на мнение, че “не искат да мислят за фатални неща”, затова нито разговарят по темата, нито дават съгласие за донорство. В това вярват по-ниско образованите групи.

Данните идват от проучване на “Алфа Рисърч”, поръчано от Министерство на здравеопазването. То е проведено в периода 21-30 септември чрез 800 интервюта. Изследването беше представено при старта на кампанията “Да! За живот!”, който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев.

Всеки пети има морално-религиозни причини да не стане донор.

Проучването показва още, че три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи. 74,1% казват, че ако им се наложи – на тях или на техен близък – биха потърсили възможност за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при нужда.

35.2 на сто от хората декларират съгласие да станат донори при евентуален инцидент. Над 50 на сто смятат, че хората сами трябва да декларират желанието си за донорство. В момента законодателството ни изисква изрично деклариране на отказ от донорство.

Столичани (52%), хората с по-високо образование (49%) и жените (53%) са с близо 20 на сто по-склонни да дарят органи отколкото средното за населението.

Мнозинството от анкетираните са категорични, че е необходима повече информация по тези въпроси. Изследването на социологическата агенция сочи, че 40,1% от анкетираните пълнолетни българи заявяват, че са срещали информация за донорство на органи.

Мнозинството (59,9%) обаче твърдят, че никога не са се сблъсквали с подобна информация. Най-често темата е била поднасяна в медиите (31,2%), 5,8% са се информирали от интернет, а 7,2% – в болниците.

Една трета са разговаряли по въпросите на донорството на органи и трансплантациите със свои близки, приятели, медицински специалисти.

Мерки на МЗ

50 000 карти за съгласие

За да се опита да запознае повече хора с темата за донорството, здравно министерство започва национална кампания “Да! За живот!”.

Отделно от това е в процес на обсъждане и национална програма за повишаване на донорството, с която здравните власти очакват да подобрят работата на болниците-донорски бази.

Пилотно са отпечатани 50 000 броя “Донорска карта”. Тя изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт.

За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе.

В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията.

Директорът на агенция Медицински надзор Росен Иванов обясни, че от гледна точка на координаторите по донорство в страната основните трудности са свързани с организационни проблеми и претовареност на лекарите анестезиолози, а не толкова на финансови трудности.

Здравният министър Кирил Ананиев декларира ангажимент, че координаторите по донорство ще бъдат стимулирани включително финансово.