Мексикански учени твърдят, че текилата може да се окаже полезна за костите и да предпазва от остеопороза при разумна консумация, пише в. "Метро", цитиран от fakti.bg.
Изследването било осъществено от екип от Изследователския център за иновационни разработки. В текилата били идентифицирани съставки от синьото агаве, от което се приготвя, улесняващи абсорбирането от костите на калция и магнезия. А това ги поддържа в добро здраве.

В хода на експериментите мексиканските учени предизвикали остеопороза у женски опитни мишки. След това ги захранили с полимери от фруктоза, съдържаща се в кактусите агаве.

След осем месеца екипът взел проби от гризачите, за да се установи каква е абсорбцията на минералите и присъствието на остеокалцин, протеинът индикатор за произвеждането на нова кост.

Мишките, консумирали агаве показали 50% по-високо синтезиране на костно произвеждащия протеин. Измереният диаметър на костите им се оказал също по-висок спрямо мишките от контролната група, която не била захранена с фруктоза от агаве.