Депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев представи запис от срещи на ПП-ДБ. В него се обсъждат кадрови смени по върховете на спецслужбите, съгласувани с чуждо посолство.

Електоратът на ПП-ДБ има сериозно чувство за политическа хигиена  и това, което се случи, трудно ще бъде преглътнато. Прогнозирам, че те биха опитали да направят правителство, за да си дадат някакво време и да се опитат да минат през този буреносен период.

Да обсъждаш на Национален съвет шефовете на службите като наши хора, звучи страшно. Това заяви бившият депутат от "Български възход" Румен Йончев.

По думите на съдия Иван Сотиров "политиците ни страдат от съветски синдром и ходят по посолствата и си предлагат услугите". 

"Това, което говорят нашите политици, следва да се подлага на много сериозна критика. Всеки може да злоупотреби с това как се приписва външна подкрепа. Шефовете на службите винаги са били назначени партийно и са използвани за политически поръчки, Затова сме в това състояние", отбеляза той.

Гостът изрази становището си, че партиите никога не са искали да децентрализират прокуратурата, защото така ще загубят контрол върху обвинението.

Според Йончев европейските партньори на България вероятно са втрещени от това, което се случва у нас. 

"Дълбоко се съмнявам, че е имало подобен разговор между Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен", смята той.

Пред Bulgaria ON AIR съдия Сотиров прогнозира, че скандалът ще има обратен ефект и ще консолидира коалицията. 

"Заради това положение ПП-ДБ ще бъдат мотивирани допълнително да запазят тази коалиция. Те вече имат и мотив - преди бяха консолидирали всички срещу ГЕРБ, а сега заплахата е Радев. Така ще покрият всички тези скандали. Трябва им технологично време да се размият нещата", изтъкна гостът.

Йончев констатира, че "от казаното лъха несполучлива бегла имитация на това, което ГЕРБ прави през последните 12 години". 

"Присъединявайки се към основния си опонент, "Продължаваме промяната" автоматично става ненужна. Така отменят основната причина да съществуват", поясни гостът.

Сотиров коментира и възможността за свалянето на имунитета на Бойко Борисов.

"Не вярвам, че прокуратурата може да повдигне годно обвинение и Борисов да бъде осъден и задържан. Виждаме, че тя е доста безсилна през годинитеБорисов би дал сам имунитета си, ако му бъде поискан", категоричен бе той.

Двамата гости не успяха да постигнат единодушие относно това дали забавянето на втория мандат е свързано с брифинга на Радостин Василев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук