С изменението на двата члена се възлагат на министъра на здравеопазването функции да разпорежда противоепидемиологични мерки, които ще продължат да се изпълняват и след края на извънредното положение - 13 май. 

Това заяви в ефира на Нова тв здравният министър Кирил Ананиев.

"Българските граждани смятам, че разбират, че много мерки трябва да се изпълняват и за в бъдеще, защото са свързани със здравето и живота на хората", заяви той.

"Ние трябва да създадем такава правна среда, която да не ни позволи да допускаме непреодолими или труднопреодолими щети за живота и здравето на българските граждани", добави министърът. 

Ние взимаме колективни решения, работим в екип. В някои от решаването на проблемите участва и Щабът, както и логистичният координационен център", каза Ананиев.

"Светът не познава тази болест, а тя непрекъснато се модифицира. Различните държави по различен начин понесоха този вирус. Дали за кратко време е отменена или е издадена нова заповед - няма значение. Важни са резултатите, а те показват ниско ниво на заболяване", каза той. 

"В момента, докато ние говорим с вас, в Народното събрание има среща, на която отделните политически сили трябва да представят своите предложения. Вярвам, че в тях ще има много конкретика и тя ще подобри ситуацията в страната", каза Ананиев.

"Утре ще е много интересен дебатът в Здравната комисия. Убеден съм, че двата члена, които се променят, ще бъдат подобрени и усъвършенствани" смята Ананиев.

Здравният министър обеща, че медиците на първа линия ще получават по 1000 лева и след падането на извънредното положение. "Това ще продължи, докато продължи извънредната епидемиологична обстановка", каза той. Ананиев не знае дали ще взима заплата след 13-и май. 

На въпрос кога ще бъдат отворени детските градини, той отвърна:

"Много страни са позволили посещението на децата в детските градини. Ще проследим ситуацията там след определен период и ще преценим дали да ги отворим и у нас. Трябва да се намери баланс между отварянето на мерките и опасностите които крие това."

"Водим разговори с ЕК за въпросните здравни карти, които Гърция ще въведе. Хората, които искат да пътуват зад граница, трябва да знаят, че като се върнат, ще подлежат на карантина от 14 дни. Никой не може да каже кога ще е пикът на заболяването. В редица държави все още нараства броят на заразените и починалите", констатира той. 

"Това може да е лоша новина, но мярката с карантината едва ли ще падне скоро", каза министърът. 

На въпрос кога ще се разрешат балове, сватби и кръщенета, Ананиев отвърна, че се взимат решения и мерки на база на развитието на заболеваемостта в България.

"Една от най-важните мерки е да няма струпване на много хора и да се спазва дистанция. Смятам, че за такова разрешение е рано да се говори. Всеки ден е много важен. Нещата се променят. Никой не иска да спре желанието на някой да се весели и да е щастлив, но това не може да е за сметка на увеличение на заболеваемостта." 

Според него все още няма смисъл град Ямбол да бъде слаган под карантина.