Идеята ни за субсидиране на туроператорите за чартърните полети с 35 евро на седалка не е нова. От май месец 2020 година, след обсъждане с бранша, преценихме, че това е най-работещата мярка, особено в тази неизвестност на COVID пандемията".

Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Николина Ангелкова, депутат от ПГ ГЕРБ-СДС.

"Сега се наложи да внасяме отново този законопроект, заради една лобистка поправка, внесена от депутати на ДПС и ИТН в 46-то НС, която блокира възможността туроператорите, които ползват въздушния превоз с валиден оперативен лиценз, да могат да изпълняват чартърни полети с цел туризъм до България. Искаме да поправим тази несправедливост.

Надяваме се да се приеме, защото това ще подпомогне бизнеса", добави бившият министър на туризма.

Тя информира, че все още не са изплатени суми на тези туроператори, които са се възползвали от тази поправка за изминалото лято, и има риск те да се отдръпнат поради тази причина.

Ангелкова подчерта, че хората искат да бъдат защитени, когато отидат на курорт, както по време на новогодишните празници, така и през останалото време.

"Много е важно какво прави правителството. Предложихме да се влиза със зелен сертификат в парламента, защото ние трябва да даваме пример.

След това направихме обратно предложение - изцяло да отпадне зеления сертификат за всички, защото не може да има двоен стандарт. Важно е да няма различно третиране на народните представители", разясни тя позицията на ГЕРБ-СДС по казуса със здравния пропуск.

Според нея през цялото лято служебното правителство е бездействало, за разлика от страните в Европа. Резултатът е, че в другите държави ваксинацията срещу COVID е на много високи нива, докато ние продължаваме да сме на последните места.

"Надявам се новият министър на туризма да успее, но също е нужен успех и търпение на бранша. Проблемът с цената на тока се наблюдава още от средата на годината, правителството закъсня и по този въпрос. Ние предложихме мораториума именно поради тази причина.

Бизнесът не може да се справи с тези цени на тока, защото всяка стока и услуга е свързана с електроенергия", коментира още Николина Ангелкова.

За нея най-спешно трябва подпомагащите мерки да достигнат максимално бързо до бизнеса, защото средствата им трябват сега, а не след шест месеца.

Ангелкова допълни, че рекламата трябва да е насочена отново към българския турист в тези кризисни времена, когато пътуванията са ограничени.