Имаме изключително тежка ситуация с поредно изпитание за туристическия сектор. И миналата година - над 9,3 млн туристи, независимо от всичко и въпреки фалита на "Томас Хук", завършихме с ръст 0.4%. Това каза за БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Надявам се тази година, независимо от създалата се изключително тежка ситуация, пак да е така. Виждате, че държавата е предприела мерки. Зададе се кризисен щаб. Както официално потвърдиха току що, в България няма регистриран случай на коронавирус", добави тя.

Ангелкова посъветва да не се влиза в психоза, защото това няма да доведе до нищо положително.

"Туроператорите се притесняват, че ще настъпят масови откази от пътувания и това ще се отрази зле на бизнеса и икономическата ситуация. Здравето е на първо място, разбира се, Трябва да се спазват всички мерки и указания", добави тя.

"Виждате, че целият свят е фокусиран върху коронавируса. Взимат се мерки. За момента има съвет да не се пътува по отношение на областите в Северна Италия. Италианците, посетили България са не повече от 20-тина хиляди от декември до януари месец", каза още министърът.

Запитана как ще ни повлияят случаите на коронавирус в съседни държави относно туризъм и конкуренция, Ангелкова каза: "Дай Боже да не се разпространяват толкова бързо. Към момента това не се отразява на туризма. Всеки ден обаче картината е много динамична. Другата седмица предстоят доста разговори с големите туроператори, за да видим как се развива ситуацията".